The Extraenvironmentalist
Justin Ritchie och Seth Moser-Katz lotsar lyssnarna genom svindlande diskussioner, intervjuer och reportage om allt från hur idéer inom permakultur skulle kunna bli användbara inom rättsväsende och skola till behovet av digital detox och vad det kan innebära för världen om människor tar till sig att de en gång ska dö. Avsnitten ackompanjeras av ambientliknande musik och är uppe i 91 stycken. Men måste de vara så långa? Två timmar är rätt mastigt att mäkta med.
extraenvironmentalist. com

Radio Ecochock
Bör vi verkligen sätta fler barn till världen? Är inte solpaneler bara en förlängning av fossilindustrin? I Alex Smiths fullmatade entimmespodd som sänds en gång i veckan och har funnits sedan 2006 avhandlas senaste nytt inom klimat, energi, peak oil, ekonomi, ja allt om dagens och framtidens miljöutmaningar. Här frågas den brittiske professorn Kevin Anderson ut om sin kritik av klimatavtalet i Paris och humanekologen Alf Hornborg intervjuas om sin syn på teknik. Knökfullt med intressanta frågeställningar och kloka svar.
ecoshock.org

Staden
Ingen regelrätt miljöpodd, men en personlig favorit där olika aspekter av städers liv och utformning diskuteras. Det är lite som att tjuvlyssna på ett spänstigt samtal mellan två bekanta när Dan Hallemar, förläggare på Arkitektur Förlag och Håkan Forsell, urbanhistoriker och författare, reflekterar över sådant som städer och aktivism eller hur en stadsmiljö förändras om man skaffar hund. Deras avsnitt om Köpenhamn där de provcyklar sig fram och kommenterar olika smarta lösningar för cyklister får mig genast att vilja åka dit och cykla själv.
staden.arkitekt.se

Podd72
Siffran 72 syftar på det antal timmar som du ska kunna klara dig själv vid en krissituation. Om till exempel el, vatten, och värme plötsligt försvinner – hur gör du då? Patrik Oksanen varvar preppertips och råd från överlevnadsexperten Jan Alsander med intervjuer om säkerhetspolitik. Det är mycket fokus på Ryssland och Östeuropa, bäst är de handfasta tipsen om sådant som omloppsförråd, vikten av att ha en plan B och i vilken ordning du bör äta upp maten om det blir strömavbrott.
blogg.mittmedia.se/ podd72/

SvD 2 grader
Svenska Dagbladets podd inför toppmötet i Paris pågick under hösten 2015, men går att lyssna på i efterhand. Här gör journalisterna Peter Alestig och Jenny Stiernstedt flera intressanta intervjuer. Med Carina Borgström Hansson på Världsnaturfonden diskuterar de till exempel hur vi kan förhålla oss till de fyra klimatbovarna bilen, biffen, bostaden och börsen – ett plus i kanten att de bjuder på sina egna erfarenheter kring varje bov.
svd.se/om/svd-2-grader- podcast

Generation Anthropocene
I korta avsnitt på mellan 15 och 30 minuter diskuterar geologer, historiker, ekologer och filosofer de utmaningar som vi står inför i den tidsålder som brukar kallas antropocen. Producenter är bland annat Mike Osborne och Miles Traer och angreppssättet en form av undersökande historieberättande. Det kan handla om förhållandet mellan mat och konflikt i Kambodja, eldens historia och vad det innebär för en civilisation att lära sig att dö. Flera av de medverkande är knutna till Stanforduniversitetet i Kalifornien.
anthropocene.stanford. edu

Supermiljöpodden
I slutet av 2015 startade Supermiljöbloggen en podd där Ellen Palm och Vera Telemo bland annat har tagit sig an koldioxidinfångning, Hallandsåsen och hållbara transporter. Avsnitten är under halvtimmen och har hittills sänts mellan en och två gånger i månaden. Nyheter inom varje tema varvas med personliga reflektioner.
supermiljobloggen.se

Vad betyder podd?
En podd är ett slags radioprogram eller en ljudfil som går att ladda ner från internet och lyssna på via datorn, en mp3-spelare eller mobilen. Ordet kommer från engelskans »podcast« och syftar på Apples Ipod-spelare och »broadcast«, sändning.

Tipsen publicerades i Klimatmagasinet Effekt nr 2, 2016.