Vår sida av jorden rullar nu i nästintill konstant skugga genom solsystemet. Täckt av ett frasigt lager med frost, känns naturens rutinmässiga dvala snarare som en glasklar död.

Men innanför ett mörkt fönster som vetter åt norr, så spirar det av ljus och färg. Det är inte en hysterisk ljusslinga. Det är inte en övergiven krukväxt. Det är groddar. Dessa små magiska paket som struntar helt fullständigt i årstiderna.

Bildresultat för groddar skott och mikrogrönt

Foto: Lennart Weibull

Groddar. Ett frö som har grott. Den första associationen tar mig till vattniga alfalfa på en smörgås, eller det dekorativa gröna ärtskottet som får vilken pastarätt som helst att bli värd 50 kronor till. Groddar. Jag kan nog leva lyckligt utan dem. Eller – jag trodde så var fallet.

I den nyligen publicerade boken Groddar, skott & mikrogrönt (Bonnier Fakta) leder Lina Wallentinson oss elegant förbi smaklösa minnen, de solbleka kokböckerna från 80-talet och hippiepropaganda om råkost och evigt liv. Hon tar ett vardagligt, vetenskapligt men ändå innovativt grepp om grodden och bjuder in oss att ta hennes andra hand. En resa in i det pyttelilla och enorma fröets värld.

Bildresultat för groddar skott och mikrogrönt

Foto: Eva Hildén

Redan i introduktionen av boken inser jag att groddar inte bara är gullig dekoration på frukostmackan utan biologi i dess ivrigaste och mest fascinerande form. Att grodda är ett slags sylvasst food-hack, lika lämpat för avancerad labbmiljö som fuktskadad fönsterbräda.

Ris. Bovete. Spannmål. Linser. Bönor. Majs. Bekanta och folkkära livsmedel som kallas frö. Ett mirakulöst paket med allt som behövs för att skapa en planta. Ett frö vill inte bli uppätet, därför håller den hårt i sina dyrgripar till mineraler, proteiner och vitaminer. Många är till och med giftiga i rå form.

När vi förstår oss på fröets levnadsstrategi kan vi komma åt näringen som ligger låst i de runda, ovala och trekantiga små vilande liven. Trångt bakom små fönster av plast i butikshyllan sover de, odramatiska och vardagliga. De enzymer som behövs för att starta livsprocessen ligger bakom lås och bom.

Men! Så fort de kommer i kontakt med vatten startar hela fabriken: Kolhydrater och fett förbrukas som bränsle, B, A och E-vitaminer produceras, riboflavin och folat ökar och antinutrienter som fytinsyra minskar. I bovetet tar det blott några dagar, medan ärtan kan ta upp till två veckor. Plötsligt blir vi klimatsmarta dirigenter över näringsinnehållet i vår mat, allt enligt naturens egna finess och design.

Bildresultat för groddar skott och mikrogrönt

Lina Wallentinson ger levande mat en modern och klarsynt touch. Möjligheterna och smakkombinationerna blir oändliga när några teskedar frö blir flera liter gröna groddar. Utan att nämna ordet “vegetariskt” skriver Lina tillsammans med kocken Sofia Nilsson och Buffé recept utan kött som om det var hur självklart som helst.

Hela vägen från ett fysiologisk och biologisk avstamp i introduktionen till en kulinarisk och färgglad dans genom recept ger boken Groddar, skott & mikrogrönt den otåliga odlaren verktyg till att äta “härproducerat” året om. Boken riktar sig till en stadsbo med gröna fingrar, en matnörd med komplexa smaklökar eller en miljökämpe med fossilt komplex och apokalypsvibbar. Eller till dig som helt enkelt gillar smaken av liv.

_______

En kortare recension av den här boken publicerades i det senaste numret av klimatmagasinet Effekt. Det numret hade tema kemikalier, och finns i butikerna nu.