Effekt skrev i går om Greta Thunberg, 15 år, som på måndagsmorgonen påbörjade en skolstrejk för klimatet. Hennes plan är att få politikerna att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet. Hon kommer därför sitta utanför riksdagshuset i Stockholm varje dag fram till valet den 9 september för att framföra sitt budskap.

Foto: Anders Hellberg

 

Hittills har uppmärksamheten varit enorm och många riksdagspolitiker har gått förbi för att själva också prata med Greta. I dag när Effekt fanns på plats kom exempelvis Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Jens Holm på besök.

Efter deras samtal passade Effekt på att höra med Jens Holm hur han ser på protesten.

Genom åren har ju ganska många olika sorters klimatmanifestationer ägt rum utanför riksdagen. Vad tycker du om den här?

– Jag har inte varit med om en sådan här manifestation tidigare. Den är viktig på så sätt att det är ett barn som demonstrerar, för klimatfrågan handlar ju just om vilken planet vi lämnar över till våra barn och till våra barnbarn.

– Sen att det är en skolstrejk gör det lite speciellt. För jag som förälder vill att barnen ska vara i skolan. Och jag som lagstiftare har också bestämt att det ska vara skolplikt. Men nu säger Greta att ”om ni säger att vi barn måste vara i skolan, då säger vi till er att ni måste minska utsläppen och rädda klimatet”. Det tycker jag är en väldigt viktig tankeställare. För om vi ställer krav på alla våra barn, då kan det vara fullt rimligt och riktigt att de ställer krav tillbaka på oss.

Du och Jonas Sjöstedt pratade precis med Greta. Vad fick ni sagt?

– Vi peppade henne. Vi visade vår uppskattning och sa att det här inspirerar oss till att föra en ännu bättre politik för miljön och klimatet.

Är det någon speciell klimatfråga som Vänsterpartiet kommer driva de sista veckorna fram till valet?

– Det finns en viktig fråga som jag tycker är aktuell just nu eftersom vi fortfarande har en S och MP-regering som ännu kan agera. Jag hoppas att den här regeringen kan fatta beslut om nya föreskrifter för våra myndigheter samt nya ägardirektiv för våra statliga bolag. Nu verkar det nämligen som att våra myndigheter och statliga bolag inte förstår att vi har en klimatlag och ett klimatpolitiskt ramverk på plats. För vi har fortfarande en försvarsmakt som stoppar utbyggnad av vindkraft. Och vi har fortfarande AP-fonder som är fulla av olja och kol. Och vi har ett trafikverk som vill bygga en massa nya motorvägar. Allt det här är i strid med klimatlagen och det klimatpolitiska ramverket så därför behövs det nu snabbt komma på plats nya instruktioner.