Greta Thunbergs ”Skolstrejk för klimatet” utanför riksdagshuset i Stockholm är nu inne på sin nionde dag. Målet med manifestationen är att få politikerna i Sverige att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet.

Hittills har flera stödmanifestationer hållits i Sverige, bland annat i Borås där bilden nedan är tagen.

 

Nu står det klart att en större stödmanifestation också planeras i Norge. Det är miljöorganisationen Natur og Ungdom som anordnar den nästa fredag, vilket är den sista skoldagen för Greta att strejka på innan valet i Sverige den 9 september. På Facebook skriver organisationen:

Natur og Ungdom oppfordrer til solidaritetsaksjon og skolestreik. På fredag klokken 12 streiker vi for å demonstrere mot kunnskapsløse politikere som ikke evner å ta klimakampen alvorlig. Hvis vi unge skal få en god fremtid er vi nødt til å kutte utslippene umiddelbart.

 

Vad tycker du om att det här initiativet nu börjar sprida sig också till andra länder, och att du via internationell media har lyckats påverka människor över hela världen?

– Jag tycker det är bra att klimatfrågan uppmärksammas. Men det här att fler och fler människor nu också engagerar sig, det är väldigt häftigt att se, säger Greta Thunberg till Effekt.

 

Även i Sverige ser fredagen den 7 september ut att bli en dag då många kommer vilja göra Greta sällskap utanför riksdagen på Mynttorget i Stockholm. Mer om det i nästa vecka.

______

Läs också: