Greta Thunbergs ”Skolstrejk för klimatet”, som äger rum utanför riksdagshuset i Stockholm, är nu inne på sin sjunde dag. Målet med manifestationen är att få politikerna att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet.

Greta förklarar för Effekt att ett viktigt budskap hon har är att vuxna måste börja se på klimatförändringarna också utifrån de ungas perspektiv. I dag är år 2050 i princip så långt som någon diskussion sträcker sig.

– Då är jag 47 år, säger Greta Thunberg.

Det här resonemanget var Greta också inne på i en artikel som hon skrev i våras. Artikeln var en del i Svenska Dagbladets tävling där unga fick möjlighet att skicka in texter om just klimatfrågan. Greta utsågs då till en av pristagarna, och hon skrev bland annat så här:

Om jag blir 100 år så kommer jag att leva till år 2103.

När man idag tänker på ”framtiden” så tänker man inte längre än år 2050. Då har jag, i bästa fall, inte ens levt halva mitt liv. Vad händer sen?

År 2078 kommer jag att fira min 75-årsdag. Får jag barn och barnbarn så kanske de vill fira den dagen med mig. Kanske kommer vi prata om hur det var när jag var barn. Kanske kommer jag berätta om er. Hur vill ni bli ihågkomna då?

Vad tror du om framtiden?

– Jag vet faktiskt inte, säger Greta Thunberg till Effekt.

 

______

Läs också: