När Effekt går förbi riksdagen på torsdagsmorgonen har Greta Thunberg precis kommit. Hon är nu inne på sin fjärde dag i sin ”Skolstrejk för klimatet”, en protest som vid det här laget har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Hennes mål är att få politikerna att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet.

Men skolkar från skolan gör hon inte helt. I dag har hon med sig sin samhällsbok och hon läser på om hur EU fungerar.

Den här morgonen har Greta dock knappt hunnit börja läsa innan hon avbryts av en man som kommit ut från riksdagens huvudentré. Han jobbar på avdelningen för internservice som har hand om all den post som skickats till riksdagsledamöterna i huset. Och nu visar det sig att Greta har fått ett vykort.

– Det är från några i Göteborg, säger Greta och läser sedan upp vad som står på vykortet.

Till den skolstrejkande eleven Greta Thunberg

Utanför Riksdagen

100 12 Stockholm

Hej Greta, vi beundrar ditt mod och din viljestyrka. Klimatet är valets viktigaste fråga. Tillsammans är vi starka.

 

Greta stoppar ned vykortet i sin skolväska. Hon verkar glad. För alla kommentarer är verkligen inte lika snälla. På sin Instagram skrev Greta häromdagen:

Tydligen är det massa nazister och högerextrema som är arga för att media inte berättar om min familj. Så varsågoda:‬ Min mormor är diakon i svenska kyrkan. Min farfar är Bamse. Min morfar är ekonom. Min farmor är Reines mamma i Tre Kronor och min mamma heter Malena Ernman. Själv heter jag Greta, jag är femton år och har Aspergers. Och jag skolstrejkar för klimatet. För om vi inte agerar nu så finns det väldigt snart ingen framtid kvar för min eller några kommande generationer. ‬
‪Så dom kan fortsätta kalla mig förståndshandikappad, utvecklingsstörd, terrorist, barnsoldat, psykiskt sjuk och mediakåt horunge hur mycket dom vill. Klimatet är faktiskt det enda som betyder nånting. Fixar vi inte det nu så spelar inget annat nån roll. ‬

Hur ser du på såna kommentarer?

– De får kalla mig vad de vill. Det stör inte mig, säger Greta Thunberg till Effekt.

Foto: Anders Hellberg

______

Läs också: