Greta Thunbergs ”Skolstrejk för klimatet” utanför riksdagshuset i Stockholm är nu inne på sin näst sista dag. Målet med manifestationen är att få politikerna i Sverige att ta ansvar och göra klimatfrågan till den viktigaste frågan i valet som hålls nu på söndag.

I dag publicerade tidningen ETC en text som Greta skrivit och som fått stor spridning i sociala medier. I artikeln skriver Greta bland annat:

Det här är ett rop på hjälp.

Till alla tidningar som fortfarande aldrig skriver och rapporterar om klimatet trots att ni sa att klimatet var ”vår tids ödesfråga” när skogarna brann i somras.

Till er som aldrig behandlat krisen som en kris.

Till alla influencers som står upp för allting utom klimatet och miljön.

Till alla politiska partier som låtsas att ni tar klimatfrågan på allvar.

Till alla politiker som hånar oss på sociala medier och hänger ut mig i drev där jag bland mycket annat kallas utvecklingsstörd, horunge och terrorist.

Till alla ni som varje dag väljer att titta bort för att ni verkar vara mer rädda för omställningen som ska förhindra en klimatkatastrof än själva klimatkatastrofen i sig.

Stödet för Gretas skolstrejk har dock växt för varje dag, och stödmanifestationer har hållits både runt om i Sverige och i många andra länder.

I morgon är Gretas sista dag på den tre veckor långa skolstrejken, och då planeras dessutom en ”storstrejk för klimatet” runt om i Sverige, bland annat i Stockholm, Linköping, Borås, Malmö, Lund och Luleå.

Känns det bra att det blir en sån avslutning på skolstrejken, att du får så mycket stöd från olika håll?

– Ja, så klart. Och eftersom det bara är några dagar kvar till valet  hoppas jag att vi tillsammans kan få till en klimatspurt så här på slutet, säger Greta Thunberg till Effekt.

På Twitter skriver hon:

______

Läs också: