Nya EU-regler innebär för svensk del att antalet plastbärkassar ska minska till 90 påsar per person år 2019 och till 40 påsar per person år 2025.
I dag använder varje person i EU ungefär 198 plastkassar varje år – vilket med tanke på dess drygt 500 miljoner invånare alltså innebär att runt 100 miljarder plastpåsar årligen sätts ut på den europeiska marknaden. Runt åtta miljarder av dessa tros sluta som skräp i naturen, enligt EU-kommissionen, som ligger bakom förslaget.
Från och med den 1 juni måste alla i Sverige som säljer eller ger bort plastkassar informera sina kunder om hur kassarna påverkar miljön. De måste också förklara fördelarna som följer av att använda färre kassar.
Naturvårdsverket har nu tagit fram en vägledning som ska underlätta detta jobb. I ett pressmeddelande nämner också Naturvårdsverket fyra viktiga argument för varför det är smart att använda färre eller inga plastpåsar alls:
- Det kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner en plastbärkasse.
- Många fåglar och däggdjur skadas efter att ha fastnat i plast eller ätit plast i haven.
- Att tillverka plastbärkassar är energikrävande och påverkar klimatet negativt.
- Plastbärkassar är en stor källa till nedskräpning och bidrar till spridningen av mikroplaster i naturen.
_______________
_______________
Eleni Lindkvist • 1 april 2017 kl. 13:00
Personligen tycker jag alla plastpåsar skall bort permanent eller bytas till biologiskt nedbrytbar plast. Att tro att konsumenter bryr sig är naivt. Även om det är ett steg i rätt riktning.
Adolf Pösniker • 1 april 2017 kl. 18:53
Det är längesedan jag har insett problemen med plastkassar. Därför använder jag plastkassar så ofta som möjligt, tar med mig till affären t.ex. Använder även hållbara kassar för att bära hem allt jag handlar. Jag ser att folk har sällan några kassar med sig till affärerna, jag förstår det inte, de kostar ju pengar att köpa! Alltså dubbel vinst att ändra beteende enligt mitt sätt.