Jag och Sara från Effekt är på Tällberg Forum i Dalarna där närmare 500 forskare, politiker, aktivister och näringslivsfolk är samlade för att mingla och diskutera under temat ”divergerande intressen – konvergerande kriser”.

Allt inramat av en nästan löjligt pittoresk miljö: robusta röda trähus, Siljans vatten, midsommarstänger, gärdsgårdar. Tio meter från det härbre som vi bor i går en häst och betar. En fin bakgrund att teckna planetär kollaps på.

Jag har just klivit ut ur tältet där Klas Eklund, SCB:s chefsekonom, lett en panel om den ekonomiska krisen följd av Johan Rockström (bilden), chef för Stockholm Environment Institute, som lett en panel om den ekologiska krisen.

Rockström liknande forskarsamhället med ringbäraren i Sagan om ringen. Ringen är kunskapen om planetens gränser. Det är en tung kunskap att bära, särskilt under de senaste åren då allt bara blir värre och värre. Fram tills nu, menade Rockström, har forskarna gömt sig i sina laboratorier, de har haft på sig ringen och därmed varit osynliga. Nu måste det bli slut på att sitta och fila på datormodeller på rummet och nå ut med budskapet till världen. Även om det inte är något kul budskap att komma med.

Forskarna i Tällberg gör vad de kan. Just nu pågår en briefing av den senaste forskningen på områden som klimat, energi, ekonomi och mat.

Följ forumet live eller se video i efterhand

Bloggat: SVT Ställ om

Media: Inslag i P1 Morgon