Fyra personer med en gemensam idé: att berätta om Europas naturarv på ett sätt så att människor runt om i världen blir ”knocked out of their socks” av hur fantastiskt det är och därigenom också blir mer intresserade av att skydda naturarvet för framtiden.

Den idén, i kombination med extremt mycket arbete, ledde till ett storslaget fotoprojekt, där 69 fotografer genomförde sammanlagt 155 uppdrag runt om i Europas 48 länder vilket resulterade i en kvarts miljon bilder som i sin tur hittills nått ut till ungefär 800 miljoner människor.

Staffan Widstrand är fotograf och vd för Wild Wonders of Europe. Han var också en av de fyra initiativtagarna till projektet, som han nu i efterhand beskriver på följande sätt:

– Vi såg att det fanns en historia som inte var berättad, om Europas naturarv. När vi började förbereda det här för tio år sedan var Europa inte alls känt i världen för sin natur. Inte ens européerna själva visste särskilt mycket om kontinentens olika miljöer. Problemet är att om man inte vet om vad som finns eller hur underbart det är, så kan man inte heller bry sig om det. Vår idé handlade därför om att kicka igång känslorna hos folk genom att visa vilka otroligt vackra, intressanta och spännande naturtyper vi har i Europa, och vilka coola, söta, dramatiska och konstiga djur som lever här.

Människor har, förklarar Staffan Widstrand vidare, i allmänhet rätt så bra koll på hur naturen ser ut i den trakt där de bor. Men när det gäller naturen i andra delar av landet eller Europa är det ofta sämre ställt med de kunskaperna, i alla fall om man räknar bort sådant som badstränder och skidbackar.

– Vi tänkte, när vi drog igång projektet, att människorna som bor på platser som vi här i Sverige inte vet någonting om, de vet ju förmodligen ingenting om hur det ser ut här hos oss, i exempelvis Lappland, Bohuslän eller i Stockholms skärgård. Vi såg därför att vi fyra, tillsammans med våra yrkeskollegor i Europa, kunde göra skillnad, eftersom vår specialitet är just att fota och filma djur och natur.

Foto: Jari Peltomaki

Wild Wonders of Europe var framför allt ett stillbildsprojekt. Och nästan enbart har fotograferna valt att visa upp det oförstörda. Det finns en klar tanke med detta, berättar Staffan Widstrand.

– Vi bestämde oss tidigt för att fokusera på det känslomässigt positiva. Nästan all kommunikation om miljöfrågor är annars problemfokuserad. Det har förstås varit en viktig anledning till miljörörelsens framgångar under många årtionden. Men det har i sin tur lett till att också många bra beslut har tagits. Något som sen i sin tur har lett till många konkreta naturskyddssegrar i Europa, med en påtaglig wildlife comeback där i princip alla de storvuxna djur- och fågelarterna nu ökar stort i antal. Det måste man också berätta om. Men det var det ingen som hade gjort.

Huvudbudskapet, att naturskydd faktiskt fungerar och att det finns segrar att berätta om, har enligt Staffan Widstrand även en annan bakomliggande förklaring.

– Allt det här beror ju på en förändrad attityd hos människor. Vi ser naturen mer och mer som någonting som har rätt att finnas av sina egna skäl, som inte bara är där för människan att exploatera. Det är en attitydförändring som skett de senaste 30 åren och som gått i positiv riktning. Men framöver kan det mycket väl svänga i negativ riktning igen. Det här projektet var därför vårt sätt att bidra till att vi fortsätter gå åt rätt håll.

Det krävdes dock år av research och planering innan fotograferna kunde skickas ut på sina uppdrag. Alla naturtyper skulle täckas in, och även Europas samtliga länder skulle med, vilket i storleksordning innebar allt från Ryssland till Vatikanstaten. Själv gjorde Staffan Widstrand åtta uppdrag; i Norge, Italien, Finland och Spanien.

– En av principerna vi hade var att fotograferna inte skulle jobba på hemmaplan. Det fanns två skäl till det. Det ena var att vi ville se saker med nya ögon. Det andra, som var ännu viktigare, var media. För om jag åker ut och tar bilder någonstans i Sverige, då är det ju bara Staffan som drar till jobbet som vanligt. Ingen nyhet. Men när jag eller de andra fotograferna nu kom till ett annat land, som en del i det här projektet, då blev det en nyhet både där och hemma, och då blev vi uppmärksammade, ofta av lokal-, regional- och riksmedia.

Just media, både de digitala och de tryckta, var avgörande för att i slutändan också få bilderna att spridas. Ett ytterligare sätt var stora utomhusutställningar som sattes upp i de olika länderna (bland annat på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm sommaren och hösten 2013) med multimiljonpublik, vilket i sin tur ledde till ännu mer medial uppmärksamhet och att ännu fler människor fick upp ögonen för Europas naturarv och dess naturskyddssegrar.

Foto: Solvin Zankl

Även för Staffan Widstrand själv blev projektet en ögonöppnare.

– För mig blev det oerhört tydligt att det verkligen betyder någonting vilka naturskyddsbeslut ett samhälle tar, eller inte tar – om du så är markägare, kommun eller regering. EU har till exempel bidragit enormt till att vi i Europa har fått så många naturskyddssegrar till lands. Tyvärr har det hittills varit precis tvärtom till havs. Där är det EU:s bristande beslut vad gäller fisket och fiskeriresurserna som gjort att vi har en ekologisk katastrof under ytan. Men nu tror jag det håller på att svänga även där, och jag är övertygad om att vi snart kommer få se snabba förändringar, till det bättre. Mycket tack vare Isabella Lövin får man väl säga. För det var till stor del hennes arbete för några år sedan i Europaparlamentet som gjorde att fiske- och undervattensfrågorna plötsligt kom upp över ytan på ett sätt de aldrig gjort tidigare.

Framgångarna med Wild Wonders of Europe har inspirerat till att det nu finns långt framåtgångna planer om en fortsättning: Wild Wonders of China. Det blir ett liknande projekt som det i Europa, berättar Staffan Widstrand, ”bara mycket större och mycket bättre” som han uttrycker det. Förutom stillbilder kommer det även att satsas på tv, IMAX, rörliga filmklipp och det kommer också satsas stort på att nå ut via sociala medier.

– Vi har hållit på att bygga upp projektet under fem års tid, och vi hoppas kunna starta upp ordentligt nu under nästa år. Vi letar fortfarande efter fler stora partners och finansiärer, men vi har ett bra kinesiskt-internationellt team som börjar ta form och jag vet att det kommer bli fantastiska bilder och filmer som vi kommer att få se också från Kina.
_____

Wild Wonders of Europe – se bilder från Europas 48 länder här.

Wild Wonders of China – några bilder kan ses redan nu på Facebook och Instagram samt på wildwondersofchina.com

En kortare version av denna text publicerades i senaste numret av klimatmagasinet Effekt, som har tema foto.