Höj pulsen inför Köpenhamnsmötet med en filmkväll. Här är tre filmer du inte får missa. Och har du redan sett dem är de värda att se en gång till.

Burn up

Regi: Omar Madha

Detta är den självklara uppladdningsfilmen inför Köpenhamn. Effekts Sara Jeswani hyllade Burn up efter att den sänts i brittiska BBC för ett drygt år sedan:
”Burn Up är ett drama om spelet mellan oljeindustri, internationell diplomati och klimatrörelse inför och under en framtida klimatförhandling på FN-nivå, inte helt olik den vi närmar oss i Köpenhamn om bara drygt ett år. Där krockar oljeindustrins makt med enskildas förståelse av vad som faktiskt håller på att ske, forskarnas varningsrop med politikers ”realism” och vinstintressen med den explosiva frågan om hur mycket olja som egentligen finns kvar att pumpa upp.

Det är insatt, engagerande, olidligt spännande – och baserat på en allt mer skrämmande sanning.”

 

Battle in Seattle

Regi: Stuart Townsend

För exakt tio år sedan höll Världshandelsorganisationen WTO sitt åliga möte i Seattle i USA. Stadens borgmästare och WTO-delegaterna överraskades av de kraftiga protesterna och förhandlingarna om ett nyliberalt handelsavtal bröt samman. Omkring 50 000 människor beräknas ha gått ut på gatorna i en välorganiserad icke-våldsaktion i syfte att stoppa mötet.

I Battle in Seattle skildras händelserna ur ett par olika perspektiv: en grupp aktivister, en polis, en tv-reporter och Seattles borgmästare. Här visas kraften i massiva ickevålds-protester och schismen mellan majoriteten av aktivisterna och de grupper av svartklädda aktivister som vill ha kravaller till varje pris.

Det blir också tydligt hur starkt människor påverkas av att se polisvåld med egna ögon.

 

Thank you for smoking

Regi: Jason Reitman

Det här tipset är framför allt ett måste för världens samlade klimatförnekare. Och oss andra som försöker förstå oss på dem. Charmige tobakslobbyisten Nick Naylor gör sitt yttersta för att övertyga världen om att det där med rökning inte är så farligt när allt kommer omkring. I filmens inledning drar Nick Naylor tobaksindustrins strategi. Deras vetenskapliga backup är en tysk professor som forskat på tobakens ”eventuella” skadeverkningar i 30 år. Utan resultat. Naylor kommenterar: ”Mannen är ett geni. Han skulle kunna motbevisa gravitationen”.

Parallellerna med klimatförnekarindustrin är åtskilliga.

Hela filmen finns på Youtube. Här är de första 9 minutrarna: