Idag inleder Svenska Dagbladet en artikelserie som ska granska vindkraftens naturpåverkan. Under rubriken ”Vindkraftens tillväxt fara för fågellivet” vädrar ornitologer och forskare sin oro. Det handlar om att svenska myndigheter gett tillstånd till 39 landbaserade, stora vindkraftsparker, men expertpanelen som ska sammanställa forskning om hur de höga vindkraftverken påverkar fågellivet kommer först om ett år.
SvD väljer att rikta blickarna mot ön Smøla, väster om Trondheim, som har en vindkraftspark med 68 vindkraftverk. ”Det började dala ner örnar från himlen”, säger forskaren Kjetil Bevanger till SvD. I verkligheten handlar det om 26 döda örnar sedan 2005. En örn varannan månad. Sorgligt, men inte en fara för fågellivet.
Att ornitologer upprörs är föga förvånande. De har genom historien gjort stora insatser för att skydda unika och hotade arter ifrån mänsklig utrotning. Den ornitolog som inte försvarar fåglarna gör inte sitt jobb. Vad värre är att artiklar med just den vinkling som SvD väljer spelar vindkraftsmotståndare i händerna. Det låter förstås bättre att värna fåglar än att värna sin egen utsikt.
Men är argumentet riktigt? Hotar vindkraften fågellivet? Ja. Absolut. Men även sorkar, katter, bilar och fönsterrutor dödar fåglar. En amerikansk forskningssammanställning gjord av National Wind Coordinating Collaborative 2001 sätter vindkraftsdöden i perspektiv:
Årligen dödas 60-80 miljoner fåglar av fordon. Byggnader och rutor dödar 98-980 miljoner fåglar. Kraftledningar 174 miljoner. Kommunikationstorn 4-50 miljoner. Och vindkraftverk dödar mellan 10.000 och 40.000 fåglar. (Katter dödar 100 miljoner fåglar.)
Alternativet att inte satsa på vindkraftverk och andra förnyelsebara engergikällor är inte heller ett alternativ. Världsnaturfonden har varnat för att upp till 38 procent av Europas fågelbestånd är hotat om temperaturen ökar mer än 2 grader. Redan 2006 hade omkring 46 procent av de svenska fågelarterna minskat kraftigt i antal som en följd av klimatförändringar.
Ha detta i minnet när SvD:s granskning fortsätter.
(Foto: Caveman 92223, Creative Commons)
hd • 10 juni 2009 kl. 21:37
bra! jag undrade just hur man ska ställa sig när man gillar både fåglar och vindkraft!
Daniel • 10 juni 2009 kl. 22:46
Om man gillar fåglar och vindkraft får man till att börja med fråga sig om det finns en motsättning. Och det finns det ju på det stora hela inte enligt texten ovan.
Och, som Cornucopia påpekar kan man ju också fråga sig hur mycket ornitologer reser (ensamma i sina bilar) för att få titta på sina kära fåglar.
Kanske är det ornitologer som ska förbjudas snarare än vindkraftverken? Eller snarare deras bilresande.
http://cornubot.blogspot.com/2009/06/ornitologer-spyr-ut-fossil-co2.html
Magnus • 12 juni 2009 kl. 00:51
Att du föreslår att ornitologer ska förbjudas, och bilresande, visar att du inte tart något på allvar — precxis som er påstådda men idiotiska statistik är oseriös.
Häöga kommunikationsmaster som har liten och orörlig yta samt är en ytterst liten bråkdel av antalet höga vindkraftverk med en stor (78000 kvadratmeter om 100 m för rotorer på 100 meter i diameter) menar ni dödar mindre än 1/1000 så många fåglar som de obetydliga orörliga kommunikationsmasterna.
Detta är alltså helt osannolikt. Lika osannolikt är att nästan 1000 miljoner fåglar kan dödas av byggnader i USA. det finns 100 000 miljoner fåglar på jorden, och m t pm USA:s yta kanske 2000-3000 miljoner fåglar i USA. att hälften av dessa varje år dör för att de flyger in i byggnader är så orimligt att den som skrev statistiken måste ha använt propagandaminister Goebbles idé: ju större lögn desto bättre.
Lika felaktiga och llögnaktiga är alla era siffror.
Att ni söker påskina att en stor orsak till fåglars död är fel och gör det med propaganda (allts med lögner) som uppblåser realistiska siffror hela 10000 gånger(!) måste sägas vara den värsta formen av politisk lögn och propaganda. Det är totalt fritt från verkligheten och till och med religiösa sekter brukar sköta sig bättre!
Givetvis dödar vindkraft fåglar på det sätt som ornitologerna beskriver, men ni vill inte att folk ska få ha bilar så att de kan köra ut i naturen och själva se det, eller vad?
Ett räkneexempåel kan man göra beträffande yta på vindkraft respektive på kraftledningar. Då får man vid grovt överslag att det krävs bortåt 5000 mil kraftledning (typ 400 kVolt) för att få samma riskyta som för 5000 vindkraftsverk.
Micke • 28 januari 2010 kl. 23:43
Du vet givetvis också då att fåglar är inte ointelligenta som bara flyger rakt fram. Enligt forskare så kan de undvika föremål som de kan se roterar. Hade de inte kunnat gjort detta kan jag köpa ditt argument. Fåglar har ett mycket välutvecklat navigationssystem och då de ser föremål röra sig undviker de dessa i regel för att de tror att föremålet är någon typ av fara.
Gäst • 17 mars 2010 kl. 15:46
http://www.wind-watch.org/news/wp-content/uploads/2009/08/dead_under_a_turbine101.jpg
j@nne • 12 juni 2009 kl. 19:55
mycket bra svar!! skulle inte kunna formulera det bättre.
Simon • 7 januari 2010 kl. 22:20
Jag själv reser kollektivt eller cyklar när jag fågelskådar. Jag åker buss, tar med cykeln och skådar.
Vi i våran fågelförening samåker alltid på våra exkursioner. Många av oss äger dessutom miljöbilar.
Jag tycker inte det är bra etiskt att skylla på fågelskådare när jorden blir varmare. Varför är alla klimatförändringar vårt fel? Det kanske är andra som står för de största utsläppen, eller? Skickar fågelskådarna klagomål till myndigheter för att det finns bilar? Vi ornitologer vill verkligen minska våra utsläpp, och vi gör det genom att samåka och köra miljöbilar, alternativt resa kollektivt.
Magnus • 12 juni 2009 kl. 00:39
Den där påstådda statistiken är från en vindkraftlöobby-organisation, och orsaken till att antal döda fåglar i vindkraftverk är mer än 1000 gånger mindre än vad fågelorganisationer anser kanske beror på det…
Eller vad tror ni?
Det finns totalt 100000 miljoner fåglar på jorden. Ni påstår att 1000 miljoner dör av byggnader i USA! Men varför dör de inte av träd i USA??? Varför dör de inte av träd i regnskog? 🙂
1000 miljoner fåglar döda av byggnader i USA innebär att 1 procent av jordenas samtliga fåglar dör av byggnader i USA. Men USA täcker 2 procent av jordens yta. Hälften av USA:s fåglar dör alltså varje år av att de flyger in i byggnader i USA.
Behöver jag skriva mer för att bevisa att ni sprider oseriös propaganda?
Egentligen är er propaganda så extrem att den kan jämföras med vilken fascism som helst — eller varför inte nazismen?
Vidare: 4-50 miljoner döda fåglar från kommunikationstorn står det, men bara mindre än 1/1000 så många från vindkraft???
The Royal Society for the Protection of Birds anger att antal döda fåglar av vindkraft i UK är 33000 stora fåglar per år, men det var när vindkraften inte var mer utbyggd än nu i Sverige.
Enkel logik säger att er siffra är helt fel, och alltså politisk lögn (propaganda). Kommunikationstorn har nämligen ungefär samma karaktär som vindkraft beträffande höjd. Skillnaden är att de inte har en stor rörlig yta, utan endast en liten orörlig yta. Vidare finns det långt färre kommunikationstorn än vindkraftverk, och det i kanske domänen 1/100 så många kommunikationstorn, om inte färre när vindkraften byggts ut. Er uppgift är alltså ingenting värd. Givetvis måste rörliga stor ytor döda fler fåglar än små — i jämförelse helt obetydliga(!) — orörliga ytor.
Er uppgift att katter dödar 100 miljoner fåglar i USA kan stämma, men i så fall är det småfåglar. Vidare katter i USA då i snitt döda kanske 10 småfåglar per år. Det kan stämma, men jag är inte säker med tanke på att de flesta katter idag är stadskatter. Vidare dödar katter inte en enda stor rovfågel. Det vindkraften ”skördar” är fladdermöss och rovfåglar. Jag antar att siffran snarare är några enstaka miljoner småfåglar, vilket inte direkt kan jämföras med 100 000-tals stora fåglar, vilket USA:s vindkraft lär döda om den byggs ut som Obama planerar, från 0.3 procent av elkraften till 1 procent av elkraften. Det
Mikael Malmaeus • 9 juli 2009 kl. 14:49
Dessvärre så räknas antalet havsörnar i Norden i hundratal, så faktum är att det som hänt på Smöla inte är någon bagatell. På samma sätt planerar Vattenfall att bygga ett 10-tal vindsnurror i Upplands havsörnstätaste område – Biotestsjön nära Forsmark och räknar kallt med att ett antal havsörnar per år ska stryka med. I Uppland finns ca 100 par havsörn.
jan hylen • 30 september 2009 kl. 14:23
GRATTIS TILL EN JÄTTEFIN TIDNING!