Flera stora europeiska företag stödjer aktivt klimatförnekare i USA. Det visar en granskning som den stora klimatorganisationen Climate Action Network, CAN, presenterade i dag.

BP och EON är två av de bolag som har gett stöd till senatorer i USA som förnekar de mänskligt orsakade klimatförändringarna. Stödet har framför allt riktats till senatorer och även kongressledamöter som blockerat lagförslag om minskade koldixoidutsläpp.

Totalt har de åtta utpekade bolagen i CAN:s granskning betalat ut 240 000 dollar i kampanjstöd till senatorer som öppet förnekar klimatförändringarna.

– Det är ett hyckleri att dessa europeiska förorenare stödjer anti-klimataktivister i USA och samtidigt bekämpar lagstiftning om en stark klimatavtal i Europa med argumentet att EU inte kan göra meningsfulla utsläppsminskningar utan att USA gör samma sak, säger Tomas Wyns, CAN Europe Senior Policy Officer.

Sedan tidigare är det väl känt att amerikanske energibolag ger ett omfattande finansiellt stöd till organisationer och politiker som aktivt bekämpar alla försök att minska utsläppen. Men hittills har det var relativt tyst om hur europeiska bolag använder sina pengar för att försena kampen mot klimathotet.

Både EON, som har en omfattade verksamhet i Sverige, och BP, som leds av svenske styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg, har försökt hålla en hög miljöprofil.

– Det är i sig uppseendeväckande att företagen går in och aktivt stöder vissa senatorer med specifika åsikter i klimatfrågan, när vi är i så stor behov av ett internationellt klimatavtal, som de i andra sammanhang säger sig bejaka. Det ska bli intressant att höra hur Carl-Henric Svanberg förklarar företagets agerande, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.