Kampanjen #ettskräpomdagen har nu resulterat i över 2 500 bilder på Instagram. Syftet med kampanjen, som drogs igång av Supermiljöbloggen häromåret, är att synliggöra både problemet med nedskräpningen och en lösning på samma problem.

Flera liknande varianter används i sociala medier för att skapa engagemang i frågan, så som #plogga (plocka skräp och jogga) #1pieceofrubbish och #take3forthesea.

Första riksdagspolitikern att använda sig av #ettskräpomdagen var Emma Nohrén, riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet, som sa i en kommentar till Supermiljöbloggen:

– Om alla plockade med sig ett skräp om dagen och la det i rätt soptunna så skulle vi snabbt få bort en massa onödigt skräp. Dessutom så ökar man medvetenheten i samhället. (…) Mycket av skräpet vi kastar på land hamnar till slut i havet. Framför allt plasten är läskig. 96 procent av alla stormfåglar i Nordsjön har plast i magen! Var tredje havsfågel äter plast som de tror är mat och mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör på grund av plast varje år.