Efter flera år av alla möjliga former av protester har den brittiska klimatrörelsen anledning av jubla. Det nya kolkraftverk i Kingsnorth i södra England som planerats blir inte byggt, meddelade energijätten E.on i dag och skyller på recessionen.

De som kampanjat mot kolkraftverket gör dock en annan analys och menar att protesterna tvingat E.on att lägga ner sina planer.

Ett hårt slag mot bygget kom tidigare i år när Storbritanniens klimatminister Ed Miliband meddelade att Kingsnorth bara skulle få byggas om de kunde garantera att en majoritet av dess utsläpp skulle kunna kapslas in och lagras. Denna teknik, Carbon Capture and Storage (CCS), är än så länge outforskad i större skala, men likväl ett flitigt använt argument från kolkraftsindustrin att få bygga nya kolkraftverk. Inte minst försöker Vattenfall använda CCS för tvätta av sig den värsta kolsmutsen.

Att Kingsnorth stoppas kan ses som ett slag mot kolkraftsindustrins planer att fortsätta utbyggnaden av kolkraften, i hopp om att CCS-teknik eventuellt kommer att göra den ren någon gång i framtiden.

Fullständig bevakning av denna nyhet på The Guardian.