Utvinning av oljesand i Alberta, Kanada. Foto: Jiri Rezac/Greenpeace.
Vi har tidigare uppmärksammat hur svenskt fondkapital används för att finansiera utvinningen av oljesanden i Kanada. En på många sätt miljö- och klimatvidrig verksamhet.
Tack vare kritik och protester från olika håll sker nu en liten förändring. Aktier i bolag som BP och Shell (vilka båda är aktiva i Kanadas oljesandfält) skaver tydligen lite väl mycket i samvetet. Så Swedbank Roburs etiska fonder har beslutat att göra sig av med sitt innehav i BP och Shell.
Bakom beslutet ligger en analys som säger att utvinning av olja ur oljesand
är förknippat med stor miljö- och klimatpåverkan samt risk för kränkningar
av ursprungsbefolkningars mänskliga rättigheter.
– Huvudskälen till
att vi sålt av BP och Shell är dels bolagens koppling till oljesand men
även bolagens upprepade säkerhetsproblem, säger Anna Nilsson, chef ansvarsfulla investeringar på Swedbank Robur Fonder, till Miljörapporten Direkt.
Här finns ett bildspel som visar vad oljesanden ställer till med.
Flute • 24 september 2010 kl. 09:47
Fast bara att sälja sina oljesandsaktier räcker inte. Vi måste ju ändra konsumtionsmönstren. Förbruka mindre olja helt enkelt.
Olja är som bekant en ”fungibel” råvara och om du använder olja för att köra din bil ökar du efterfrågan på världsmarknaden en aning. Tillräckligt mycket efterfrågan gör tjärsanden lönsam. Om det är din favoritfond eller någon annan som äger aktierna i oljesandsbolagen är i sammanhanget oviktigt. Bolaget skadas inte särskilt av att Robur fonder säljer. Det enda effektiva sättet att störa bolag med oetisk verksamhet är om tillräckligt många investerare säger nej till deras nyemissioner och även nej när de emitterar företagsobligationer (alltså tar lån).