Alla civilisationer har vilat på den mängd energi som de har kommit över. Vare sig det har varit mänskliga slavar, stora jordbruksarealer eller som i vårt fall – fossil energi. Det som har avgjort tillgången på energi är hur mycket energi som har satsats för den energi som har utvunnits.
Kostar det mer att kriga till sig slavar än vad slavarna kan producera åt dig är det helt enkelt inte värt besvärt. Samma sak med matproduktionen. Eller utvinningen av fossila bränslen.
Just nu gästas Sverige av professor Charles Hall som är en av pionjärerna på forskning inom detta område. Det centrala begreppet stavas EROI, energy return on invested. Det låter kanske svårt, men som Charles Hall säger:
– De viktigaste sakerna att förstå är egentligen väldigt enkla. Det är bara det att vi inte lär ut dem.
EROI beskriver hur mycket energi som man får ut i förhållande till hur mycket energi som man investerar. Sin föreläsning på Medelhavsmuseet i Stockholm i går inledde Charles Hall med en bild på en av de första kommersiella oljekällorna, i Texas, USA. Den består av ett litet ruckel byggt av plankor men producerade ändå 18 miljoner fat olja om året. Investeringen var minimal, men avkastningen stor.
Nästa bild visar en modern oljeplattform i den Mexikanska golfen. En av sex tusen i dessa vatten. Det är ett stycke ultrakomplex industriteknologi. Dyr som satan. Ändå producerar den bara en bråkdel av det som träkonstruktionen i Texas gjorde. Enorma investeringar, liten avkastning. EROI har minskat rejält.
Skälet är att vi har plockat de lågt hängande frukterna. Vi har tagit den lättåtkomliga oljan. Kvar är den svåråtkomliga oljan. Charles Hall beskriver det som att ”ju hårdare du borrar, desto mer inneffektiv blir du”.
Den senaste frälsningen för folk som är tekniktroende heter ”fracking”, en metod där man med högt tryck för ner vatten och kemikalier i berggrunden för att spränga fram gas och olja. Vissa hävdar att detta är en så lovande teknik att den fossila energin snart kommer flöda igen som förr i tiden. Problemet är bara att det krävs sådana enorma investeringar för att få oljan eller gasen att flöda. Enligt Charles Hall behövs det 300–1000 lastbilar fullastade med material bara för att borra en enda källa. Energiavkastningen är låg.
Och vad är då problemet med allt detta? Jo, eftersom tillgången på (billig) energi är civilisationens grund innebär allt mer svåråtkomlig energi att grunden krackelerar. Som Charles Hall uttrycker det i en debattartikel i Svenska Dagbladet igår:
När den globala oljeproduktionstoppen inträffar och produktionen börjar avta så kommer det sannolikt att innebära den största kris som den västerländska civilisationen någonsin ställts inför. Det kommer att i grunden förändra våra ekonomier och de liv vi lever.
Han konstaterar samtidigt att politiker, forskare, andra makthavare och inte minst ekonomer har svårt att ta till sig denna information. Antagligen för att det krockar så totalt med deras världsbild och förväntningarna på ekonomisk tillväxt.
Charles Hall andra poäng, minst lika viktig, är att det inte räcker med att ha en energiavkastning som ger något mer än vad som satsas. Anledningen är att det går åt en massa energi för att energin ska kunna användas. Ta exemplet olja: När oljan väl kommit upp ur marken har vi inte så mycket nytta av den. Först när vi raffinerat den, transporterat den och kan tanka den i en bil gör den nytta – om vi också har byggt upp en infrastruktur där bilen kan köra. För att vi ska ha användning av oljan räknar Hall med att det krävs ett EROI på 3:1, alltså en avkastning på tre enheter energi för varje enhet som satsas. Vill man dessutom kunna odla mat, bygga hus, utbilda sig och kanske även få viss vård och omsorg av samhället krävs ett EROI på omkring 12:1. Just nu ligger EROI för oljeproduktionen i USA på omkring 18:1. Ner från 100:1 för åttio år sedan.
Den kanske mest häpnadsväckande siffran som presenterades igår var Charles Halls beräkning för solkraft i Spanien. EROI för denna är inte mer än 2,6:1.
Enligt Hall bör vi räkna med att våra ekonomier kommer att krympa snarare än växa som en följd av allt detta. Och det kräver väldigt mycket av nytänkande. Till exempel, ”vilken typ av ekonomisk teori är användbar i en värld med minska energitillgång?”.
Kjell Aleklett, professor vid Uppsala universitet, som också deltog i seminariet slog ett slag för det som jag själv brukar förespråka: en medveten förenkling av samhället. Att fokusera på sådant som vi verkligen behöver, matproduktion till exempel, i stället för att fortsätta bygga på den kostsamma och energikrävande överbyggnaden.
Att döma av hur tidigare civilisationer har hanterat minskande EROI är förenkling den oundvikliga utvecklingen.
ps. Cornucopia tipsar om Morgonpasset i P3 där Kjell Aleklett var gäst i morse. Mycket intressant att höra reaktionen på peak oil-budskapet i detta rätt glättiga sammanhang. Dock torde programledarna vara något förberedda, jag var där i vintras och pratade kollaps med dem 🙂
Kjell Aleklett kommer in 1.23 i sändningen.
Seminariet filmades och går att titta på Global Utmanings hemsida.
Foto (oljeplattform): WikiCommons/Chad Teer
solen • 8 november 2012 kl. 14:05
En bakgrund med några synpunkter (men inga definitiva motargument) på Halls ståndpunkt finns här
http://spectrum.ieee.org/green-tech/solar/argument-over-the-value-of-solar-focuses-on-spain
I länken och debattartikeln sägs bara något om EROI hos dagens solpaneler. Men ett viktigt argument är att förbättringen av solpaneler sker mycket fort. Skriver Hall något om det?
David Jonstad • 8 november 2012 kl. 16:02
Det får vi se i hans kommande bok. Det han sa om detta nu var högst begränsat. Han har tidigare skrivit om vindkraftens EROI som legat på 18:1, betydligt bättre alltså.
Mattias Carlsson • 8 november 2012 kl. 17:32
Norska solcellstillverkaren REC hävdar att energiåtgången för att producera deras solceller ”återbetalas” på ungefär 1 år. EROI för dessa blir då i storleksordningen 20-30 beroende på solcellernas livslängd. Det inkluderar i och för sig bara själva solcellen och inte det material (kablar, likriktare, monteringsställning mm) och den infrastruktur (elnät) som behövs för att de ska fungera.
http://www.recgroup.com/PageFiles/156/REC_Investor_presentation_Nov%202012.pdf (sida 13)
David Jonstad • 8 november 2012 kl. 21:06
Branschens egna siffror bör man nog ta med en stor nypa salt. Å andra sidan är ju inte Charles Halls eller någon annan mer akademisk källas siffror något som man kan svälja okritiskt. Det ligger lite i sakens natur att det är svårt att beräkna så komplexa system som detta handlar om.
Arne H • 8 november 2012 kl. 22:03
Utmärkt klar sammanfattning av Halls och Alekletts anföranden, David !
den elaka bloggaren • 11 november 2012 kl. 17:37
jag befarar att de verkligt förutseende kapitalisterna nog förstår sig på att det här är vad som kommer att hända. klart, de ser till att det ännu investeras så mycket som möjligt i status quo, eftersom de har mycket av sina egna intressen där, men jag är helt säkert på att de också redan investerar i framtiden sådan den kommer att bli. den största ärkekapitalisten i finland, björn wahlroos, för övrigt känd i sverige som nordeas styrelseordförande, är en av de största jordbrukarna i landet sen han köpte en enorm herrgård i södra finland, en ”hobby” han antagligen delar med väldigt många andra riktigt rika.
tror du inte att de rika redan förbereder sig på förenklingen, genom att lägga grunden för sin avkommas framtida roll som landägande överhet, ”landed gentry”?
Malin • 19 november 2012 kl. 19:12
Alla borde laera sig EROI!
I boken The energy of slaves jaemfoer Andrew Nikiforuk olja med slaveri. Tidigare cililisationer var ofta beroende av massa slavar foer att utfoera arbete. Nu aer olja vaar starka slav och vi forsvarar oljeslaveriet och var behagliga oeverkonsumtion trots lidande hos planet och folk nu och aen mer i framtiden. Vad vi behover, menar Nikiforuk, ar en revolution och frigorelse for att lara oss anvaenda energi pa ett reattvist vis.