Effekt har förärats med sin första utmärkelse. I går kväll delade Miljöjournalisternas förening och Edbergstiftelsen ut priset Årets Miljöjournalist. Effekt var en av de nominerade till priset och fick i går motta juryns hedersomnämnande.

Vi citerar direkt ur pressmeddelandet:

Chefredaktörerna bakom klimatmagasinet Effekt, Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz, fick ett hedersomnämnande för att de ”med långsiktig ambition producerar ett välgjort och mångfacetterat magasin som ger klimatfrågorna såväl innehållslig bredd som filosofiskt djup.”
– Vi har velat beskriva ett paradigmskifte i samhället. Priset blir en bekräftelse för både oss och våra läsare på att ämnet klimat är viktigt, kommenterar David Jonstad.

Priset Årets Miljöjournalist 2010 gick till Sveriges Radio-journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman för radioserien Matens pris. Juryns motivering löd:

För radioserien Matens Pris som med ambitiös journalistik kopplar helhetsgrepp på en fråga med global miljöpåverkan och som berör alla. Programmen vågar ha en personlig ton utan att förlora i trovärdighet, med ett resultat som hjälper lyssnaren att ta insiktsfulla beslut i vardagen.

Vi är otroligt glada för att ha fått detta hedersomnämnade och vill samtidigt tacka alla som på olika sätt bidragit till Effekt. Utan alla skribenter, fotografer, illustratörer, fikaförsäljare, bokbordsbemannare, tipsare och inte minst prenumeranter hade Effekt inte existerat. Tack till er!

Vi är också glada att just Malin Olofsson och Daniel Öhman tog hem priset som Årets Miljöjournalist. Deras arbete med att kasta ljus över den globala matindustrin är ett oerhört viktigt bidrag till förståelsen för varför dagens samhälle är ohållbart och varför vi behöver göra det hållbart.

Dokumentärfilmarna Lars Edman och William Johansson fick också ett hedersomnämnande för filmen Blybarnen.