Ser ni hårdrockstecknet i logotypen ovan? Det är en modern ikon, ett tecken som människor slänger iväg ironiskt eller med fullständig övertygelse. För vissa symboliserar det hårdrock, för andra en genuin – och inte sällan löjeväckande – tro på Natas (läs baklänges). 

De två uppsträckta fingrarna som har gett tecknet dess namn syftar på Djävulens horn. Tecknets folkloristiska ursprung vet jag ingenting om. Men den som introducerade tecknet i metallvärlden var Ronnie James Dio (sångare i bland annat Rainbow. Black Sabbath, Dio och Heaven & Hell) som ska ha sett sin italienska farmor göra tecknet.

1984 hade min kompis Anders en grej han ville visa mig. En musikvideo han spelat in. Videon var Dios The Last in Lineoch den väckte min kärlek till hårdrockens skräckestetik. En kärlek som i likhet med all långvarig kärlek gått upp och ner genom åren, ibland på sparlåga, ibland med intensiv hetta, men i slutändan bestått alla prövningar. Det är därför med verklig sorg i hjärtat jag har tagit emot nyheten att Ronnie James Dio avlidit i cancer. För hans skull hoppas jag sista hissen går neråt och inte uppåt. För som alla vet har Djävulen de bästa låtarna.