När den svenska regeringen låtsas vara klimataktivister är det ungefär lika fräscht som när ens föräldrar immiterar en gangstarappare genom att göra konstiga miner och vifta med händerna.

På den regeringsunderstödda kampanjsajten 2grader.se smilar miljöminister Andreas Carlgren tillsammans med näringsminister Maud Olofsson. De vill att du skriver under deras namninsamling som syftar till att få Sverige och resten av världen att skriva under ett globalt klimatavtal som håller temperaturen under 2 grader.

Om ni ursäktar en till liknelse: Det är ungefär lika effektivt som att knuffa sig själv ryggen för att springa snabbare.

Mer allvarligt är det med den cyniska tanken bakom kampanjen. Jag tolkar detta utspel som ett sätt att hålla kvar vid 2-gradersmålet, trots att all forskning de senaste åren pekar mot att ett sådant mål är detsamma som att sikta mot en ekologisk kollaps.

Regeringen hänvisar till FN:s klimatpanel som bedömt att 2 grader är ett bra mål. Och att vi därmed kan öka koldioxidhalten i atmosfären till uppemot 450 ppm från dagens 387. Observera att klimatpanelens forskning som presenterades 2007 bygger på data från början av 2000-talet.

I dag är läget radikalt annorlunda. En global rörelse har, med stöd i den senaste forskningen, samlat sig bakom kravet 350 ppm vilket motsvarar en temperaturhöjning på någonstans kring 1,7 grader. Min bedömning är att vi borde sikta ännu lägre med tanke på vilka farliga processer vi redan nu har startat, vid 0,8 graders temperaturhöjning.

Om nu dessa siffror spelar så stor roll egentligen. Till syvende och sist handlar det om att snabbt påbörja omställningen av ett samhälle helt uppbyggt på billig fossil energi. Det kommer inte Andreas Carlgren undan, inte ens genom att peka fingret mot USA och Kina. Eller genom att starta namninsamlingar.

Bloggat: Alliansfritt Sverige

Media: Tyfon tvingar hundratusentals på flykt i Vietnam (SVD), Planetens gränser (Miljöaktuellt),