Det var bara en tidsfråga. På tisdagsmorgonen kom beskedet att Sudan, den sista nordliga vita noshörningshanen hade dött, 45 år gammal. Kondoleanserna om Sudans död strömmade in från hela världen. Som den enda levande manliga representanten för sin art hade han hunnit bli en mediekändis. För att samla in pengar till forskning om konstgjord inseminering bland noshörningar skapades i fjol en Tinder-profil i Sudans namn, där det stod att ”Jag vill inte verka för framfusig, men min arts öde vilar bokstavligen på mig.”

Mänskligheten har utrotat den nordliga vita noshörningen genom okontrollerad jakt under 1900-talet. Nu är enda hoppet för artens överlevnad konstgjord befruktning, och det är lätt att känna hur människan leker gud när vi med teknikens hjälp hoppas återskapa en art som vi själva har dödat. Det är den biologiska mångfaldens svar på klimatets geoingenjörskonst. På samma sätt som nedfrusen sperma är det desperata hoppet när en art i praktiken har dött ut, så kommer solblockerande partiklar i stratosfären till slut verka som en rimlig idé för att hålla en accelererande global uppvärmning i schakt.

Oddsen för att den nordliga vita noshörningen ska kunna klara sig som art är dock minimala. Även om en provrörsbefruktning lyckas och det föds några nya individer, så är det ett enormt stort steg till att få en livskraftig population. WWF förklarade arten utdöd i det vilda redan 2008, och deras noshörningsexpert Jo Shaw sa nyligen till nyhetsbyrån AP att ”den verkliga kampen för den nordliga vita noshörningens överlevnad i deras naturliga habitat förlorades mer än ett decennium sedan”. Den Londonbaserade organisation Save the Rhino menar i sin tur att det bästa vi kan göra är att fokusera på arter som fortfarande har en chans att överleva, snarare än att försöka återuppleva de som redan har dött ut.

Att vi ens talar om att rädda den nordliga vita noshörningen genom konstbefruktning är ett misslyckande. Människan hade kunnat agera tidigare, men valde att se på när arten dog ut. På samma sätt är det med klimatet. Fortfarande har vi chansen att minska våra utsläpp, men om vi väljer att fortsätta elda fossila bränslen som i dag så kommer till slut fler att prata om oprövade techno-fixar som vårt sista hopp för att stoppa uppvärmningen.