I minst 2 000 år har människor levt i öriket Maldiverna i Stilla havet. Innan seklet är slut kommer detta land att vara borta – i fall inte utsläppen snabbt stryps. På tjugo av öarna har folk redan tvingats flytta på grund av det stigande havet.
 
När den unge presidenten Mohammed Nasheed besöker Sverige för att motta Anna Lindh-priset upprepar om och om igen ett Anna Lindh-citat:
– Resignation is our greatest enemy (”uppgivenhet är vår största fiende”).

Maldiverna ger inte upp. Strax efter att Mohammed Nasheed tillträdde som president i oktober 2008 deklarerade han landets nya mål: att bli fossilfritt till år 2020. Det är det mest ambitiösa klimatmålet i världen.

Tillsammans med andra önationer som hotas att dränkas, samlade i gruppen Aosis, ställer Maldiverna även de tuffaste kraven på utsläppsminskningar för världen i stort. Det tvågradersmål som dominerar i klimatförhandlingarna anser Aosis vara alldeles för högt. En sådan temperaturhöjning är ”ett dödsstraff”. De sätter i stället målet 1,5 grader. Något som FN:s klimatpanel inte ens bekymrat sig om att räkna på eftersom panelens forskarna tagit sig friheten att göra den högst politiska bedömningen att det är ett orealistiskt mål.

Samtidigt som Mohammed Nasheed håller tal på Kulturhuset i Stockholm pågår debatten om Sveriges klimat- och energipolitik i riksdagen några stenkast bort. Den borgerliga regeringen kan på sin höjd sträcka sig till att följa FN:s klimatpanels försiktiga rekommendationer, men är inte beredda att som rikt i-land ta på sig större utsläppsminskningar än så.

– Det är svårt för oss att smälta att vi snart kanske inte finns som land längre, säger Mohammed Nasheed.

Han är medveten om att världens rika länder hittills inte visat sig beredda att vidta de åtgärder som krävs för att skydda Maldiverna. Om klimatmötet i Köpenhamn har han inga större förhoppningar. Hoppet ligger i att världens ledare förstår att saker och ting hänger ihop. Att vi antingen hindrar klimatförändringarna från att skena, eller ser på när allt faller som ett korthus:
– Om ni inte kan skydda Maldiverna i dag, då kan ni inte skydda er själva i morgon, säger Mohammed Nasheed.

Message from the President of the Maldives from Age of Stupid on Vimeo.

 

Bloggat: SVT Ställ om

Media: Dagens Arena, Minivan News (Maldiverna), SVD, Arbetarens Klimatblogg