Klimataktions kampanj Nödstopp säger det ingen annan organisation vågar säga: vi måste konusmera mindre, inte mer, för att kunna lösa klimatkrisen.

De som gått med i kampanjen väljer att frivilligt leva på en nivå motsvarande försörjningsstöd (socialbidrag). För att visa politikerna att man är beredd att konsumera mindre för klimatets skull.

Det är modigt och, som jag skriver i en krönika i Sydsvenskan i dag, långt ifrån Naturskyddsföreningens ”pumpa bildäcken så räddar du världen och tjänar pengar”-kampanjer.

Så här beskrivs Nödstopp-kampanjen i dagens pressmeddelande från Klimataktion:

”Vi gör det för att vi tycker det är viktigare att lämna efter oss en planet med fungerande ekosystem än ökad materiell  levnadsstandard, år ut och år in. Minskad konsumtion ligger samtidigt i linje med nya forskningsresultat som visar att ökad konsumtion leder till högre växthusgasutsläpp, minskad till lägre, utan ’gröna’ undantag.”

Modigt som sagt, och ärligt. Men jag hade gärna sett att man balanserat ”uppoffringstonen” genom att till exempel tipsa om vilka roliga grejer man kan göra utanför shoppinggalleriorna och utan att det kostar så mycket pengar. Tyvärr lär många tolka Nödstopp-kampanjen som att man surt och snålt ska ha tråkigt fram till jul. Och det är ju knappast syftet.

Läs mer på Nödstopps hemsida eller Facebook-grupp.

 

Klimatrelaterat i media: Kris i flygindustrin (DN, SVD), Reinfeldt pratar klimat med Obama (DN, SVD, GP, Sydsvenskan), EU hindrar ekologisk skolmat (DN), Om vattenkrisen (SVD), SVD:s ledarredaktion vill ha kärnkraft