Sällan har ordet klimatorättvisa varit så tydligt illustrerat som i översvämningarnas Thailand. När vattenmassorna väller in och förvandlar gator till sjöar är det självklart vem som myndigheterna prioriterar: de som har bidragit mest till klimatförändringarna. I Bangkoks norra förorterna sätts flodvallar upp för att hålla vattnet borta. Inte från själva förorten, men från stadens centrala delar där turisterna och affärsmännen huserar. Konsekvensen blir att de fattiga i förorten får se sina kvarter fyllas med än större vattenmassor.

De senaste dagarna har missnöjet tilltagit. Förortsborna har börjat slå sönder flodvallarna och därmed dragit på sig polisens repression.

– De dränker oss så att folket inne i Bangkok kan ha det bra, säger en arg medelålders kvinna i Nonthaburi, en förort norr om den torra innerstaden, till Svenska Dagbladet.

Tidningen Bertil Lintner skriver att översvämningarna riskerar att spä på de redan stora sociala spänningarna:

Enligt en västerländsk diplomat i Bangkok kan det ta månader, kanske år, för landet att hämta sig ekonomiskt. Och den sociala klyfta som alltid funnits här mellan storstaden Bangkok och den fattigare landsbygden har bara blivit värre. När vattnet väl runnit bort väntar den ekonomiska – och därmed också politiska – krisen. Och det kan få ännu allvarligare konsekvenser än den naturkatastrof vi upplever just nu.

AP rapporterar från Bangkok: