I torsdag kväll såg hela Effektredaktionen en visning av filmen Age of Stupid på en bokhandeln några hundra meter från vårt hotell.

Age of Stupid är en spelfilm som utspelar sig 2055 efter att mänskligheten kollapsat och dött ut på grund av klimatförändringar. Filmen har formen av ett kollage av autentiska nyhetsinslag, dokumentära personporträtt och pedagogiska animationer. En ramberättelse med Peter Postlethwaite i huvudrollen flätar samman alla filmklipp till ett nattsvart budskap: Varför fortsätter mänskligheten mot stupet trots att  vi vet att stupet finns där borta vid horisonten? Ingen uppmuntrande historia alltså.

Efteråt föll redaktionen in i en diskussion om i så hög grad nedslående filmer motverkar sitt syfte eller föder en vilja till att agera. Vi var inte eniga. Vilket är bra. Det behövs inte en, två eller tre filmer om klimatförändringar, utan helst en för varje person och smak.

När får vi se en första svensk film? Kanske en Naturens hämnd del 2? Till dess får vi hålla till godo med en svensktextad version av Age of Stupid, som Hela Sverige ska leva distribuerar.