Den danska polisen far just nu runt och griper folk som misstänks delta i den stora protestaktionen i morgon onsdag. I eftermiddags greps Tadzio Mueller, ledargestalt inom Climate Justice Action som arrangerar protesten. Polisen vill inte säga särskilt mycket om detta. De gör som de vill numer.

Grunden för detta lades redan i höstas när den danska regeringen tog fram lagförslaget ”Llømmelpakke”. Det ger polisen rätt att gripa en person när som helst om polisen misstänker att personen planerar att begå brott. Personen kan därefter spärras in i tolv timmar.

Redan under lördagens demonstration praktiserades denna lag flitigt av polisen som grep tusen personer i demonstrationståget. Som en bonusförnedring fick de sitta på iskall asfalt i flera timmar och kissa i byxorna tills polisen tyckte det var läge att bussa iväg dem eller släppa dem.

Jag har tidigare varit kritisk till den inbrytningsaktion som arrangeras under onsdagen och särskilt riktat kritik mot Tadzio Mueller. Men även om jag fortfarande är orolig för att aktionen leder till våldsamma konfrontationer med polisen som kommer skada klimatrörelsen, är jag betydligt mer orolig över vilka befogenheter polisen fått. Att planera en protest mot de löjligt sega klimatförhandlingarna är ingen grund att gripa någon på.

Polisen nöjer sig inte heller med att plocka in aktivister, man har ikväll beslagtagit cyklar som skulle ha används i ett cykelblock i morgondagens protest.

Här kan man skriva under en protest mot polisens agerande.

Läs också Petter Larssons kommentar ”Polisens agerande skrämmer” i Aftonbladet.

Mer om dagens gripanden av dansk polis: The Guardian, Politiken, Modkraft