Vintercyklist i Portland, USA. Foto: bikeportland.org

Snön har fallit och plötsligt är det glest mellan cyklisterna, åtminstone på Stockholms cykelbanor. Guardians Matt Seaton berättar hur han hälsas som en hjältemodig äventyrare när han cyklar till jobbet i London trots snön. Men man behöver egentligen inte ge upp cyklandet bara för att det är lite vitt ute, skriver han och delar med sig av sina bästa knep.

Själv avskyr jag att slira runt när det är halt, fast efter en vecka på tunnelbana och bussar blir saknaden för stor. Jag tar ut cykeln igen. Och i kall och väl packad snö är det inga större problem att cykla. Man måste bara ha lite mer tid på sig än vanligt, och kanske också vara lite mer koncentrerad och förutseende. Inga plötsliga inbromsningar eller skarpa svängar.

I Karlstad uppmanas invånarna att cykla hela vintern. Staden har satt ihop ett gäng tips och låter till exempel analysera sitt väggrus för att försäkra sig om att det inte punkterar cykeldäcken.
Ett bra knep är att inte ha däcken alltför välpumpade, så att man får bättre grepp. Själv har jag fortfarande inte provat dubbdäck på cykeln, men ligger snön en längre tid kan det säkert vara bra. Sadelvärmare är en annan ovärderlig vinterhjälp.
Fler tips tas tacksamt emot. Finns det till exempel något sätt att få växlarna att inte frysa?