UPPDATERING: 10:10-kampanjen bakom filmen som omskrivs nedan ångrar sig och har dragit tillbaka filmkampanjen. Läs mer här.

Den globala arbetsdagen för klimatet den 10 oktober koordineras tillsammans med kampanjen 10/10 som startade förra året i Storbritannien och som sedan dess spritt sig till andra länder. Målet för denna kampanj är att få samhället att minska sina utsläpp med 10 procent under år 2010. Skolor, företag, fotbollsklubbar, politiska partier och så vidare har anslutit sig till detta mål.

För att ge kampanjen en extra skjuts inför den 10 oktober har regissören Richard Curtis gjort en kortfilm som ska få fler att delta. Den är rätt blodig och inget för barn. Varning är härmed utfärdad!

Kollat?

Blev du inspirerad att delta? Jag blev det inte. Jag gillar verkligen Franny Armstrong som ligger bakom 10:10-kampanjen. Men det här känns bara plumpt och dumt.

Först tänkte jag att det var ironi. Att lärarinnans dammiga budskap om att vi kan stoppa klimathotet om alla bara göra några små förändringar skulle leda till uppror i klassen. Att eleverna skulle kräva något mer djupgående. När jag insåg att det inte skulle hända tänkte jag att det åtminstone skulle finnas två rebeller i klassen. Att Philip och Tracy som inte ville vara med skulle motivera det på ett smart sätt: Typ att allt snack om lågenergilampor känns daterat och det bara är en distraktion från den verkliga uppgiften att åstadkomma en omställning av ett i grunden ohållbart ekonomiskt system, eller nåt. Men ack nej. De som inte ”räddar världen” genom att ”åka mindre bil” sprängs i bitar.

Jag hoppas att denna självgoda inställning inte gäller för klimatrörelsen i stort.

Eller så är budskapet klockrent. Smart och med glimten i ögat träffar det mitt i prick på den målgrupp man vill nå – de som inte fått tummen ur än? Tyvärr tyder det arbete som gjorts kring klimatkommunikation att budskap som dessa kanske får en och annan klimataktivist och känna sig stärkt, men att de man verkligen vill övertyga distanserar sig ytterligare.

Relaterat lästips: Paul Kingsnorths essä Confessions of a recovering environmentalist

Mer om kortfilmen