I går placerade Greenpeace en banderoll utanför den danske miljöministern Esben Lunde Larsens kontor i centrala Köpenhamn. På banderollen fanns namnen på de 33 000 personer som hittills skrivit på ett upprop om att Kattegatt måste skyddas mot bottentrålning.

Det var 2009 som Sverige och Danmark beslutade att det skulle införas fiskeregleringar i Kattegatt i syfte att skydda torskbeståndet som här hotades av kollaps.

Bland annat stängdes ett stort område utanför Laholmsbukten helt för fiske, något som gynnat fiskebestånden i Kattegatt, men som också varit bra för den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av trålning.

Den danska regeringen vill dock öppna upp området för fiske igen, något som resulterat i kritik från både svenskt och danskt håll, och nu senast alltså från Greenpeace.

– Naturen i Kattegatt måste få en fristad från bottentrålning. De senaste sju årens skydd av det här området har fått livet där att blomstra – hotade koraller, kräftdjur och andra arter har fått tid till återhämtning. Att öppna området för bottentrålning vore galenskap, säger Magnus Eckeskog, havsansvarig på Greenpeace, i en presskommentar.

_____

Läs också: De utarmade havsbottnarna – om varför vi måste öka arealen otrålad botten