Niklas Taliaferro, Silje Frich Pedersen och Johan Örlander är drivkrafterna bakom föreningen Naturliv. De har alla tre ett genuint naturintresse och har alla levt ute i naturen under längre perioder. Johan och Silje bor periodvis i en torvhydda som de byggt själva och med hjälp av vänner.

– Golvet är täckt med näver och granris. Väggar och tak består av hasselslanor, torv, mossa och näver. För att fästa ihop har vi använt oss av älgskinnssnören som vi skurit ut från ett älgskinn, berättar Silje Frich Pedersen, och fortsätter:

– Vi hade lite tidspress med bygget då vi ville få den klar innan vintern för att kunna flytta in. Vi har hjälpts åt och byggt den tillsammans jag och Johan men också fått hjälp av andra vänner.

Naturliv anordnar också träffar för föräldrar och barn: ”Barn i skogen”, där deltagarna bland annat får testa att göra upp eld genom friktion med bågdrillsmetoden.

– Glöd skapas genom att en vertikal drill med hjälp av en båge med sträng drillas mot en underliggande bas. Det handlar mycket om teknik, rätt tryck och hastighet samt bra material för att få till en glöd. Glöden läggs sedan i något lättantändligt och så blåser man tills det tar eld, berättar Johan.

Under den mulna februarihimlen hugger Niklas Taliaferro ett hål i isen för att komma åt dricksvatten. Isen är tio centimeter tjock och vattnet smakar friskt.

– Det är här vi hämtar vatten med våra kursdeltagare när vi håller till vid just den här platsen. Vi fiskar och hämtar ätliga växter från skogen men tillagar också vilt under kurserna.

Naturliv förespråkar att man kan använda allt som naturen ger, och ordnar därför kurser i hur man tar tillvara på djurets alla delar.

– Vi går igenom hur man tar tillvara på inälvor och tillagar dem, äter djurets alla delar och tar tillvara på skinnet, säger Niklas Taliaferro.

Johan Örlander bereder ett torrt rådjursskinn på ett nedfallet träd intill den istäckta sjön. Han skrapar bort membranet och berättar:

– För att få skinnet mjukt så blötläggs det och fettas in med rådjurshjärna. Sedan bearbetas skinnet till det blir torrt och mjukt, vilket tar rätt mycket tid och energi.

Naturliv har en bred spridning på kursdeltagare, allt från skolklasser, naturintresserade och ungdomar i förorterna, till företag. Kurserna kan för många deltagare innebära att komma närmare sig själva och naturen, men de kan också vara utmanande för vissa.

– Vi erbjuder inget morgonkaffe på kurserna, och det har hänt att deltagare får en ”kaffekrasch” och abstinens. Den påtagliga stillheten och skogens tystnad kan också upplevas som en chock för de som kommer från ett liv där man aldrig stannar upp, berättar Niklas Taliaferro.

 

Text & foto: Leonarda Arcidiacono

 

*********

Detta är en omarbetad och något längre version av ett fotoreportage som publicerades i Effekt nr 1/2018.