Utstickarpriset delas ut årligen sedan 2012 av Polarbrödsgruppen. Utmärkelsen går till personer som Polarbröd och en jury anser går sin egen väg, visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande samt uthållighet.

Polly Higgins har bland annat jobbat med att ta fram en internationell lag som förbjuder förstörelsen av ekosystem, ekocid, något hon hoppas ska bli verklighet till år 2020. Hon har tidigare beskrivits som miljörörelsens nya rockstjärna, och tidningen The Ecologist har utnämnt Polly Higgins till en av de viktigaste visionärerna i vår tid, och det var just ledarskap för framtiden som var temat för årets utstickarpris.

Polly Higgings tog emot priset vid en ceremoni på Scenkonstmuseet i Stockholm förra veckan. Hon mottog utmärkelsen med ett tal där hon i ödmjuka ordalag tackade för priset.

– Jag är stolt över att få ta emot ett av Sveriges främsta hållbarhetspriser. Att ett land som är känt för sitt ledarskap prisar mig för just ledarskap och mitt pionjärarbete för att ta fram en lag för att skydda jorden betyder väldigt mycket, sa Polly Higgins, enligt ett pressmeddelande.

”Det vi inte ser har vi svårt att ta ansvar för.”Polly Higgins

 

Därefter tog talet en annan vändning och Polly Higgins skärpte tonen.

– Det vi inte ser har vi svårt att ta ansvar för. Sverige arbetar visionärt med hållbarhetsfrågor, men samtidigt exporteras livsmiljöförstörelse till andra länder. Detta kan ske eftersom det inte finns någon lagstiftning som hjälper företag att ta ansvar, sa pristagaren innan hon kallade upp Johan Öberg på scenen.

Johan Öberg är advokat och driver sedan tre år tillbaka en rättsprocess mot metalljätten Boliden efter att de på 80-talet var inblandade i att dumpa tusentals ton giftigt gruvslam i regionen Arica, Chile. Johan Öberg och hans kollegor har hjälpt över 800 personer att stämma företaget efter att de drabbats av neurologiska problem och cancer.

Tidigare har Utstickarpriset bestått av en guldtacka – från Boliden. Men efter att Polarbröd beslutat att ändra priset får vinnaren från och med i år i stället en summa pengar till samma värde som den tidigare guldtackan. Polly Higgins valde att ge prispengarna till Bolidens offer.

– Om vi ska vända den utveckling vi nu ser konsekvenserna av, måste vi våga se de svåra konsekvenserna av ett samhälle som tillåter livsmiljöförstörelse, säger Polly Higgins. Vi behöver gottgöra offren. Värdet av detta guld är symboliskt; det symboliserar hur vi kan börja värdera både människor och vår planet, som förvaltare och beskyddare. Det är framtidens ledarskap – som “Earth Protectors”, sa hon.

Advokat Johan Öberg säger att den pågående rättsprocessen går linje med Polly Higgins tankar och arbete.

– Stämningen mot Boliden är i första hand ett sätt för de drabbade i Chile att få både moralisk och ekonomisk upprättelse för vad de utsatts för. Dessutom är målet en oerhört viktig symbol, helt i linje med tankarna om ekocid, för principen att företag har ett etiskt och moraliskt ansvar för sina handlingar, inte bara i hemlandet utan också för vad man orsakar i andra delar av världen, säger Johan Öberg, enligt pressmeddelandet.