World press photo contest. Det är namnet på världens mest prestigefulla fototävling för pressfotografer. Syftet med tävlingen är att inspirera, engagera och utbilda. Men det handlar även om att stödja pressfotografer i sin yrkesverksamhet eftersom yttrandefrihet och möjlighet till undersökande journalistik är långt ifrån en självklarhet på många platser i världen.

Tävlingen genomfördes för första gången 1955 och har blivit större för varje år. Inför 2016 års upplaga, som avgjordes i februari, var det totalt 5 775 fotografer från 128 olika länder som hade skickat in sammanlagt 82 951 bidrag. De vinnande fotona är indelade i olika kategorier, så som aktuella frågor, generella nyheter, vardag och människor.

Även natur finns med som kategori – här visas tre av vinnarbilderna.

sid-32-33-1a-pris

 

Tough Times for Orangutans

Första pris i kategorin Nature stories. Föräldralösa orangutangungar som är omhändertagna på ett räddningscenter skjutsas till ett skogsområde där de kan leka under dagen. Fotot är taget på Sumatra, Indonesien, av amerikanen Tim Laman, på uppdrag av National Geographic.

 

sid-32-33-2a-pris

 

Ivory Wars

Andra pris i kategorin Nature stories. Michael Oryem tjuvjagade elefanter för the Lord’s Resistance Army. Han lyckades dock hoppa av och kunde därefter hjälpa myndigheterna att få tag på elfenben som han tidigare hade gömt undan. Fotot är taget i Zakouma National Park, Tchad, av sydafrikanen Brent Stirton, på uppdrag av Getty Images Reportage, för National Geographic.

 

sid-32-33-3e-pris

Chameleon Under Pressure

Tredje pris i kategorin Nature stories. En dominant hane av en sällsynt turkos form av panterkameleont visar sina färger. Fotot är taget i Amber Mountain National Park, Madagaskar, av tysken Christian Ziegler, för National Geographic

____

Se alla vinnande bidrag på worldpressphoto.org/collection/contests

Artikeln är publicerad i senaste numret av klimatmagasinet Effekt, som har tema foto.