I veckan publicerades Konsumtionsrapporten 2016. Det är Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan i Göteborg som ligger bakom rapporten som ges ut varje år och som ger en bild över konsumtionens förändring över tid.
Exempelvis uppgick de svenska hushållens totala konsumtion till 1 826 miljarder kronor under 2015, vilket är 2,8 procent mer jämfört med 2014.
Ett område som uppmärksammas extra i årets rapport är frågan om matsvinn. Svenska folket slänger nästan en halv miljon ton mat och dryck varje år, vilket är omkring 46 kilo per person och år, eller 130 gram per person och dag.
Distans och okunskap kring hur råvaror odlas, tillverkas och hanteras gör att många har mindre respekt för mat idag än vad människan har haft historiskt sett.
Matsvinnet har dock många andra orsaker – det kan vara allt från bristande planering till den kulturella synen på matrester. Men en olycklig effekt är att detta delvis slår mot den positiva trend som samtidigt finns i att svenska folket köper allt mer mat som kommer från ekologisk produktion.
John Magnus Roos, doktor i psykologi och redaktör för Konsumtionsrapporten, säger i ett pressmeddelande:
– Konsumtion av ekologiskt och Kravmärkt är svår att motivera ur ett hållbarhetsperspektiv om en betydande del kasseras utan att konsumeras. Så länge konsumenter inte reflekterar mer över sin konsumtion, så är det väldigt svårt att få till ett mer hållbart beteende.
_______
Läs mer:
Sverige har, inom ramen för de 17 globala hållbarhetsmålen och 169 delmålen, förbundit sig till mål 12.3 som lyder:
Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Livsmedelsverket hade ett regeringsuppdrag 2013 – 2015 att tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket arbeta för att minska matsvinnet. Här hittar du länkar till de rapporter och publikationer som har gjorts inom regeringsuppdraget.
Mose • 24 december 2016 kl. 13:28
Många i det här landet är för rika. Dom har råd att kasta mat och har pengar till flygresor och shopping. Dom har råd att investera i oljeföretag som förstör jorden. Dom rika måste bli fattigare för att saker ska förändras.
Tomas • 25 december 2016 kl. 11:19
Håller inte med Mose. Jag tror att de flesta bara inte fattat hur viktigt och brottom det är och hur omfattande omställning som behövs. Själv har jag börjat fatta först under de senaste månaderna.
Jag tror att vi måste få en koldioxidbudget ner till noll utsläpp samt en ransonering. Hur får vi regeringsbeslut på det?
Daniel • 1 januari 2017 kl. 01:59
Det handlar nog mer om stress och okunskap framför att vi skulle vara för rika.
Har vi någonsin varit mer skuldsatta än vad vi är idag?
Hanna • 4 oktober 2017 kl. 17:52
Hur räknar de ut matsvinnet?
För i vår matavfallspåse (som blir biogas) slängs det inte så mycket svinn men mer av skal, skrutt och kaffesump.