Oljeplattform i Nordsjön.

 

Det nyupptäckta oljefältet i Nordsjön är – precis som alla medier rapporterar just nu – verkligen JÄTTESTORT.

Aldous/Avaldsnes är en jättelik oljefyndighet. Enligt våra uppskattningar kan den totala upptäckten vara en av de tio största oljefyndigheterna på den norska kontinentalsockeln

säger Tim Dodson, Statoils chef för prospektering, i ett uttalande.

Så mycket som 1,2 miljarder fat olja kan det finnas där nere under havsbotten. Vilket naturligtvis är glädjande för världens bilister. Tyvärr är det nu så att allt är relativt. 1,2 miljarder fat olja låter mycket, men är mindre om man betänkar hur extremt mycket olja vi använder varje dag i den oljedrivna delen av världen: 86 miljoner fat. Det innebär att det nya oljefyndet räcker till max två veckors förbrukning.

I den mån som man också lyckas få upp oljan ur havet. Sådant alltid lättare sagt än gjort. Dessutom, påminner oss bloggrannen Flute, måste man ta hänsyn till att Norge oljeproduktion sjunker snabbt sedan tio år tillbaka. Om man ska bromsa denna produktionsminskning så krävs det att två jättefält hittas varje år.

Lyckorus blir det ändå på börsen för oljebolagen.

Lyckorus blir det inte för en redan sargad planet som redan vrider sig i plågor över den överhettning som för mycket koldioxid i atmosfären innebär.

Ett fat olja konverterad till bensin ger 370 kg koldioxid. Vilket gör att om all olja i det nya norska fältet pumpas upp kommer atmosfären fyllas på med totalt 440 miljoner ton koldioxid. Det är vad de sammanlagda utsläppen i Sverige åstadkommer under nio år.

Skäl att jubla över det nya fyndet?

 

Andra om oljefyndet: Cornucopia