Återhämtningen i världsekonomin går finfint. Tillväxten är tillbaka på banan. Hjulen snurrar som aldrig förr. År 2010 slogs det därför ett nytt världsrekord i klimatutsläpp – 30,6 miljarder ton. En rejäl ökning sedan dippen år 2009 som orsakades av recessionen.
Den snabba ökningen av utsläpp gör att möjligheterna att ens i teorin nå det berömda 2-gradersmålet snart är helt obefintliga. Det visar nya siffror från Internationella Energiorganet, IEA.
Målet om att hålla temperaturökningen under 2 grader (för att förhindra de mest katastrofala klimatförändringarna) ser ut att mest vara ”en trevlig utopi”, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol till The Guardian.
Som vanligt finns det ändå fortfarande en chans att undvika katastrofen, menar Birol. Bara världens regeringar lyssnar till IEA:s varning (som om de råkat missat alla tidigare varningar).
– Om vi mycket snart får se kraftfull och beslutsam handling har vi fortfarande chansen att lyckas.
Hur detta ska gå ihop med den tillväxtsträvan som världens regeringar har förblir en gåta.
I valet mellan pengarna och livet väljer vi pengarna.
Andreas • 30 maj 2011 kl. 23:19
För 30 000 Sek per arbetspass kan man köpa sig japansk arbetskraft som jobbar i härdsmältor.
Gäst • 30 maj 2011 kl. 23:56
Rätt länk till Guardian
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/may/29/carbon-emissions-nuclearpower
David Jonstad • 31 maj 2011 kl. 08:26
Tack! (har ändrat)
Martin Saar • 1 juni 2011 kl. 07:04
Visst är det kul att världens stora ledare lyssnar på Fatih Birol om 2-gradersmålet, om de nu gör det? Han är ju ändå chefsekonom på OECDs energiorgan IEA, som inte varit alltför framgångsrik att varken prognostisera världens olje- eller gasproduktion de senaste 5 åren. Varför skulle han nu plötsligt bli en auktoritet inom utsläppsbranschen? Den organisation som han företräder publicerar politiskt styrda rapporter som inte är kritiskt granskade av tredjepart, Peer reviewed!