Erik Johansson är årets naturfotograf 2015, det kunde Naturvårdsverket, som ligger bakom priset, meddela i förra veckan.

”Det är en fantastisk utmärkelse! Även om mina bilder inte är traditionella naturfoton så har naturen alltid haft en viktig del i mitt bildskapande”, skriver Erik Johansson i ett mejl till Effekt.

Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, förklarar i ett pressmeddelande hur man tänkt kring årets stipendiat:

─ Erik Johansson får stipendiet för att han med sina magiska bilder, med naturen som utgångspunkt, skapar en fantasi av en verklighet som faktiskt finns. Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara nog så viktig och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar.

Erik Johansson får nu möjlighet att ställa ut bilder på Naturhistoriska riksmuseet. I priset ingår även en prissumma på 25 000 kronor, pengar som stipendiaten valt att skänka till Cancerfonden.

Effekt har fått möjlighet att publicera några av Erik Johanssons bilder. Ytterligare material finns att se här och filmer som visar hur flera av bilderna nedan är gjorda finns här.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

_______________

Nästa nummer av klimatmagasinet Effekt kommer ut i september och då har vi foto som tema. Vill du vara säker på att inte missa det kan du lätt ordna en prenumeration här.