
Idag fann jag mig i situationen att det stod ”zucchini” i receptet på dagens middag. Men den zucchini jag hade för mig låg i kylskåpet var på rymmen. Eller uppäten. Eller både och.
Oavsett så gick jag ut till pallkragarna för att drabbas av nästa motgång. Det enda jag fann var ett gäng små zucchinis som såg sjuka, mjuka och ganska sunkiga ut. Muttrande skar jag bort dem och kände mig som en värdelös hobbyodlare. Som en pallkragelandets motsvarighet till en falsksjungande pubtrubadur med förprogrammerad keyboard.
Lyckligtvis vände jag sedan upp några blad och fann en jättelik zucchini. (Och plötsligt förstod jag varför näringen inte räckt till att få liv i de små zucchinistackarna. (Eller om det är så att de inte blivit pollinerade.)) Den var ljusgrön, nästan vit. Men köttet smakade gott. Jag vägde den innan den styckades upp för att yppas in i matlagandet. 1,6 kilo. Vilken bjässe! tänkte jag och ringde mamma för att skryta. (Hon har löjligt gröna fingrar, så jag måste ju hävda mig.)
Plötsligt stod jag inför ett problem: Vad gör man med nästan 1,5 kilo zucchini? Inte går den väl att frysa in? Hur mycket zucchini kan man äta innan man … blir illamående?
Med ett självgott leende på läpparna lade jag in återstoden av zucchinin i kylskåpet med tanken att jag kan lösa problemet senare. I värsta fall kan jag ju äta upp zucchiniskörden. Så mycket zucchini rör det sig inte om. Trodde jag.
Senare ikväll tittade en granne in för att fråga hur det går med potatisen. Vilket ledde till att samtalet helt osökt kom att handla om min enorma zucchini – bättre människa än så är jag inte. Och när jag berättade för min granne levde jag mig så mycket in i historien att jag sträckte mig fram och förde bladen åt sidan som jag gjort tidigare idag.
Och då hittade jag en zucchini till. En. Ännu. Större.
En gigantisk zucchini på 2,875 kilo. Nästan tre j-a kilo.

Sammanfattning: Under dagen har jag gått från usel pubtrubadur till en brittisk countryside-dam vars liv cirkulerar kring att odla fram de största grönsakerna. Inte särskilt rock. Men ändå. Nästan 5 kilo zucchini – är inte det lika mäktigt som de löjligt stora förstärkarväggarna bakom, säg, Slayer?
maja • 6 augusti 2010 kl. 09:30
Oj oj oj!! Grattis! Har också odlat zucchini i sommar, fast i kruka på balkongen. Inte lika lyckat…vägde inte ens de som blev, men de räckte till två middagar. Nu känns det som om kruksässongen för deras del är över… Mina fick väldigt långa stjälkar, beror nog på att de fick för lite ljus? Lyckost dig som har en täppa!
j@nne • 6 augusti 2010 kl. 11:44
jag är djupt imponerad av dina gröna fingrar! vattna på!!
x • 8 augusti 2010 kl. 01:44
Wow! Det räcker till mycket ratatouille!
Eleonora • 13 augusti 2010 kl. 15:27
Härligt underhållande odlingsblogg 🙂 Sist jag kikade på kolonilotten var det dåligt på zucchinifronten, men jag kanske borde göra en noggrannare undersökning…
De här Zucchiniplättarna var jag starkt skeptisk till ända tills Zenitha själv bjöd mig på dem. Kanske gömmer sig några smaskiga örtkryddor i pallkragarna mellan bladen som du kan krydda med?
http://www.ecoprofile.se/recipe-128-Zucchiniplattar.html
Kanske en inläggning i ättikslag av den squash du inte hinner äta upp just nu?
Theodor Adolfsson • 13 augusti 2010 kl. 20:50
Zucchiniostkaka har jag och min familj gjort några gånger. Nästan en av mina favoritefterrätter. Smakar minst lika bra som riktig ostkaka om man lyckas med den.
Theodor Adolfsson • 13 augusti 2010 kl. 20:54
ostkaka: http://www.ecoprofile.se/recipe-77-Zucchiniostkaka-.html
Flute • 17 augusti 2010 kl. 17:01
Glöm inte att zucchini egentligen är pumpor som skördas omogna. Därför blir de som mogna ungefär lika stora som pumpor…
Helen • 20 augusti 2010 kl. 11:41
Wow! Du ger hopp åt oss andra vanliga dödliga.
Johanna • 26 augusti 2010 kl. 11:50
Schysst! Har själv skördat några riktigt stora zucchinis, men föredrar faktiskt de mindre. När man låter dem växa så blir smaken liksom lite mer träig. Men gott är det alltid. Oja!
j@nne • 26 augusti 2010 kl. 12:42
hur gick det sedan med odlingarna efter zucchinin?
Frida • 30 augusti 2010 kl. 22:04
Din Zucchini vägde lika mycket som min bebis när han föddes. Lyckats äta upp hela?
Gäst • 31 augusti 2010 kl. 14:14
odlar definitivt zucchini nästa år efter denna fantastiska historia. 3 kilo är ju helt vansinnigt. och skrattade gott åt gurkan? ja, en gurka är det. ser bara så himla annorlunda ut när man odlar själv. /johanna
Carin • 5 oktober 2010 kl. 23:34
Zucchini tips från Vegania av Nina Andersson
Vego stroganoff
4 port
1 lök, hackad eller 2 dl hel smålök
1 röd paprika, i bitar
1 zucchini (ca 300 g), i stavar
250 g champinjoner, skivade eller hela små
2 tsk paprikapulver
2-3 msk vetemjöl
5 dl sojamjölk eller 3 dl sojamjölk och 2 dl sojagrädde
2 msk tomatpuré
1 buljongtärning
några stänk cayennepeppar
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en gryta. Fräs löken en stund, och tillsätt sedan övriga grönsaker. Låt grönsakerna fräsa en stund, så de blir lite bruna och ganska mjuka. Tillsätt paprikapulver och rör om. Rör ut mjölet i lite av sojamjölken. Häll resten av sojamjölken i grytan med grönsakerna. Tillsätt buljongtärningen. Låt det koka upp och vispa då ner redningen (om du använder sojagrädde behöver du lite mindre mjölredning). Tillsätt också tomatpuré och cayennepeppar. När det kokar upp, tillsätt eventuell sojagrädde. Smaka av med salt och kanske en nypa socker. Servera med makaroner eller ris.
Variation: Tillsätt kokta kikärtor till stroganoffen.
Pröva gärna att göra stroganoff med andra grönsaker, t.ex. rotsaker.