Tidigare i veckan skrev Effekt om hur konsumtionen av kött ökade under 2016. Ny statistik från Jordbruksverket visar att medelsvensken under förra året förbrukade 87,7 kilo kött. Siffran inkluderar slaktavfall, svinn och andra förluster i livsmedelskedjan, men det är samtidigt ett nytt rekord.

Världsnaturfonden WWF menar att utvecklingen är alarmerande och vill att regeringen nu agerar och tar fram en strategi för hur den svenska köttkonsumtionen ska minska.

– Det är oroväckande att förbrukningen av kött ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Hittills har regeringen dock inte varit särskilt öppen för en sådan idé. I slutet av januari frågade Effekt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om regeringen anser att svenskarnas konsumtion av animalieprodukter behöver minska för att Sverige ska kunna nå de uppsatta miljömålen. På det svarade han:

– Vi trycker väldigt på det här att man måste ha god information. Om konsumenterna ska kunna göra medvetna val så måste de ha bra information kring olika saker, det är vi väldigt noga med att lyfta fram i strategin. Sen är det de själva som tar beslutet. Men vi ska ge information om vad som är hållbart och vad som inte är hållbart.

 

_______________

Vill du prenumerera på klimatmagasinet Effekt i ett år?
Swisha till 123 006 43 60
250 kr + namn och adress, så får du 4 nummer av papperstidningen
200 kr + mejladress, så får du 4 nummer av tidningen som pdf
Start med nummer 1/2017, som har tema: flyg

_______________