Rupert Penry-Jones som olje-vd:n Tom McConnell, får veta Saudiarabiens verkliga oljereserver i peak oil-dramat Burn up.

 

Den hittills bästa peak oil-filmen, Burn up från 2008, inleds i Saudiarabiens öken. Ett amerikanskt oljebolag försöker i hemlighet att ta reda på hur mycket olja som egentligen finns i fälten hos världens största oljeproducent. Kampen om denna information utgör sedan navet i resten av filmen. I en av slutscenerna får vd:n för oljebolaget till slut ta del av siffrorna från undersökningarna.

– Herregud. Tanken är att den här patetiska källan ska ge världen olja i 60 år… Det här innebär att peak oil är nu. Men ingen vet om det… Kommer det här ut kommer priset på råolja dubbleras. Världsekonomin kommer sjunka som en sten. Det blir kaos. Energikrig.

I veckan blev filmen lite mer verklighet. Genom Wikileaks avslöjas korrespondensen mellan amerikanska tjänstemän i frågan om just mängden olja i Saudiarabiens öken (The Guardian). Enligt en före detta chef vid Saudiarabiens statliga oljebolag Aramco, Sadad al-Husseini, är oljereserverna överdrivna med närmare 40 procent.

För den som följt peak oil-debatten är al-Husseinis uppgifter inget nytt, det nya är att det visar sig att tjänstemän vid amerikanska UD tar dessa uppgifter på största allvar.

Förutom att oljereserverna är kraftigt överdrivna försvåras Saudiarabien möjligheter att hålla världen försörjd med olja av att den inhemska efterfrågan ökar så snabbt. Ett vanligt bekymmer för oljestinna länder. Elkonsumtionen i Saudiarabien beräknas öka med tio procent om året vilket ger en fördubbling till år 2018. Elproduktionen består huvudsakligen av oljekraftverk.

OPEC har tidigare sagt att man tänker hålla oljepriset kring 80 dollar/fat, genom att öka produktionen om priset riskerar att stiga mer än så. Frågan är nu om de verkligen har den möjligheten. De amerikanska UD-tjänstemännen misstänker att så inte är fallet och deras farhågor bekräftas av att oljepriset pendlar runt 100 dollars-strecket.

Om al-Husseinis uppgifter stämmer inträffar peak oil redan år 2012. Mycket av den olja som världens regeringar officiellt har räknat med ska hålla världsekonomin igång i flera decennier framåt är bara siffror på en skärm. Siffror som inte representeras av verkliga oljefat i backen. Vad händer om marknaden får reda på detta?

Bloggat: Cornucopia, Flute, Supermiljöbloggen

Bakgrund: The Oil Drum, Foreign Policy

Media: DN, Dagens Industri

Trailer för Burn up: