Jag sitter på ett tåg som tar sig söderut genom sommargrönskan. I trädgårdar prunkar blommor som jag förut har förknippat med skolavslutning. Rapsfälten är så gula att det nästan gör ont i ögonen. Det är våldsamt vackert, men det känns märkligt.

Faktum är att sommarens ankomst kom ända upp till en månad tidigare än vanligt i många delar av Sverige.

Få vågar dra några större klimatväxlar på observationer av det här slaget. För att dra slutsatser av det slaget krävs fler somrar, fler rekord. Säkert vet vi först den dag vi sitter där med vindruvor i trädgårdslandet. Och vad gör vi då? Tappar upp vårt vin och njuter av den ljumma natten?

Ett av problemen är att vi inte är ensamma här i världen. Att hurtigt konstatera att ”det blir i alla fall varmare och skönare i Sverige” känns enbart som ett plumpt skämt. För om Sveriges klimat blir som Spaniens, vad blir då Spanien som? Nordafrika? Och vad blir då Nordafrika som?

Från den indiska organisationen Centre for Science and Environment läser jag en rapport med uppgifter om plats efter plats i Indien som de senaste månaderna har drabbats av svåra värmeböljor. Temperaturerna stiger upp till 45 grader. Människor dör och vattnet blir en dyr bristvara. Den intensiva värmen ställer de stora luftströmmar som sveper över kontinenten och normalt kontrollerar värme och regn på huvudet.

Forskningen har ännu inte hunnit få en ordentlig översikt över vad som håller på att hända, förklarar rapporten. Men det finns ett skrämmande mönster: Under de senaste tio åren har man sett fler värmeböljor, som varar under längre perioder, än under de två decennier som kom innan.

Förändringarna kommer snabbare än vad forskarna hade kunnat förutse och går långt mycket snabbare än ansträngningarna för att anpassa sig eller förändra utvecklingen.

Nyligen kom också en FN-rapport om katastrofbekämpning. Den konstaterar att allt fler har drabbats av översvämningar under de senaste 40 åren. Tropiska orkaner har blivit mer intensiva på senare år. En av orsakerna tros vara klimatförändringarna. Och skillnad på hur fattiga länder drabbas av naturkatastroferna jämfört med rika länder är stor, både vad gäller effekter på mänskligt liv och ekonomi.

Allt medan vi här i norr kan se fram emot våra vindruvsodlingar.