Video: David Jonstad om framstegsmyten och civilisationens kollaps

Näst på tur i Effekts samarbete med produktionsbolaget Andersö&Boman: David Jonstad, chefredaktör på Effekt och författare till boken Kollaps – Livet vid civilisationens slut. Han berättar om vår tids låsning vid två myter, den om evigt framsteg och den om en apokalyps. Dessutom om hur den industriella civilisationens oundvikligen går mot en kollaps och hur vi kan förbereda oss för detta.

Alla tidigare intervjuer finns nu samlade på denna sida.

 

Evigt framsteg eller apokalyps

 

Civilisationens kollaps

 

Att bygga resiliens

Kommentarer

Skrivet av Gäst den 29 dec 2011 - 11:19.

Arter har utvecklats och försvunnit så länge livet existerat på denna planet. Det är så naturens ordning ser ut. Och den princip som måste ha gällt är att de arter som stärkt livet är de som blivit kvar och kunnat fortsätta att bevara livet på planeten. Varje annan princip hade äventyrat livets vara.
Och vi är bara en av dessa miljoner arter. Och hur ser "vår" princip ut. Kan man säga att vi stärker livet här på jorden? Är det inte snarare så att vi hela tiden brer ut oss på andra arters bekostnad? Är det inte så att vi tar resurser från naturen för att göra om de till död materia (för eget bruk) och sen lämnar dem tillbaka som avfall?
Utifrån vad vi faktiskt känner till om livets villkor och människans förhållande till dessa så är det nog ingen överdrift att påstå att ingen annan art förorsakat naturen så mycken skada som just vi. Och naturen är ju vår livsförutsättning. Hur kan man tro att en sådan art kan fortsätta att existera? Vi dömer ju oss själva till undergång.

Vi sitter här och pratar om civilisationers vara eller inte vara, precis som om dessa frågor öht är relevanta för naturen. Nej, vi lever i en jättestor bubbla, där vi satt oss själva över naturen. Och alla bubblor brister till sist, av det enkla skälet att det är naturens lagar och inte våra värderingar som råder i verkligheten.

Skrivet av Gäst den 29 dec 2011 - 23:53.

Ska genast köpa boken i flera ex och ge bort till vänner. /Maja

Skrivet av Martin Saar den 5 jan 2012 - 13:31.

Hej Daniel!
Har inte läst boken ännu, men ska göra det. Du pratar om våra tre E-kriser, energi, ekonomi och ekologi. Själv klumpar jag inte ihop dem som du gör, utan försöker jag dela upp kriserna i orsak och verkan/symptom för att få en klarare bild över hur resiliens ska kunna byggas och hur vi ska kunna ställa om samhället.
Idag läggs kraften i samhället på att bota symptomen de må gälla konsekvenserna av alkohol eller de ekologiska obalanser sk miljöproblem vi ser i samhället.

Orsaken till de ekologiska problemen t ex klimatförändringar vi upplever har varit tillgången på billig energi, främst fossil energi (olja) i kombination med obegränsat kapital.Framför allt sen guldmyntfoten slopades 1972.

Ska vi kunna ställa om samhället i grunden måste vi ge oss sambandet mellan energi och ekonomi m a o på de strukturella problemen i samhället. T ex vårt ekonomiska system som kräver ständig tillväxt som i sin tur kräver ständigt mer energi. En omöjlighet.
Allt för få miljöorganisationer har förstått detta och kämpar för att lindra symtomen. En konstgjord andning vilket givetvis kortsiktigt funkar men knappast är varaktigt.
Det är beklagligt att samhället inkl politiker och miljöorganisationer lägger kraften på symptomen men tycks vara förlamade att attackera orsakerna till att vår nuvarande välfärd krackelerar och på många sätt är i fritt fall. Kampen går vidare med fokus på orsakerna!

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...