video

Video: Pella Thiel om falska berättelser och behovet av nya

Nu blir det filmtajm igen i samarbete med produktionsbolaget Andersö&Boman som åker landet runt för att samla kloka ord om omställningen. Denna gång har de träffat Pella Thiel som är ekolog och bland annat aktiv i Naturskyddsföreningen och omställningsrörelsen. Hon är särksilt engagerad i sådant som rör vår inre omställning i förhållande till de stora systemkriserna. Hennes blogg heter Brave New World.

Fler omställningsintervjuer finns samlade här.

 

Ett meningslöst system:

 

 Tillväxt som en destruktiv kraft:


Vad är viktigt?


Världen – en levande helhet:

Video: Björn Forsberg om omställningens tid

Björn Forsberg är aktuell med nya boken Omställningens tid. Boken recenseras bland annat i senaste numret av Effekt där Lina Hjorth beskriver Omställningens tid som ett "alldeles lysande reportage om lokal omställning". I Effekts videoserie om omställning har Björn Forsberg en given plats. Filmerna nedan är gjorda av produktionsbolaget Andersö&Boman i samarbete med Effekt.

Fler omställningsintervjuer finns samlade här.

Förnyelsebar energi:

Mental omställning:

Omställning innebär möjligheter:

Tillväxtepoken är över:

Video: Oscar Kjellberg om finansiering efter oljetoppen

Oscar Kjellberg är ekonom, agronom och medarbetare till Effekt. I denna video ger han sin syn på hur vi efter tillväxteran ska kunna skaffa fram pengar till de investeringar som behövs när vi ställer om samhället.

Videon ingår i ett samarbete med produktionsbolaget Andersö&Boman där olika personer intervjuas om lösningar och analyser av omställningens tid. Se tidigare filmer här.

Oscar Kjellberg om finansiering efter oljetoppen:

Video: Stina Oscarson om den enda berättelsen

Effekts videosamarbete med Andersö&Boman fortsätter. Här med Stina Oscarson, chef för Radioteatern, som bjuder på några eftertänksamma ord för vår tid av tillväxtfetisch och konsumism.

Alla tidigare intervjuer finns samlade på denna sida.

Den enda berättelsen:

 

Icke mätbara värden:

 

Säg ifrån!:

 

Kulturpolitikens uppgift:

 

Effektivitet:

Video: David Jonstad om framstegsmyten och civilisationens kollaps

Näst på tur i Effekts samarbete med produktionsbolaget Andersö&Boman: David Jonstad, chefredaktör på Effekt och författare till boken Kollaps – Livet vid civilisationens slut. Han berättar om vår tids låsning vid två myter, den om evigt framsteg och den om en apokalyps. Dessutom om hur den industriella civilisationens oundvikligen går mot en kollaps och hur vi kan förbereda oss för detta.

Alla tidigare intervjuer finns nu samlade på denna sida.

 

Evigt framsteg eller apokalyps

 

Civilisationens kollaps

 

Att bygga resiliens

Video: Alf Hornborg om maskiner, pengar och omfördelning

Fyra nya intervjufilmer från filmaren Tomas Boman och produktionsbolaget Andersö&Boman. Denna gång talar Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds universitet och författare till boken Myten om maskinen.

Maskinen – vår tids fetisch:

 

Energi står i förhållande till mark:

 

Omfördelning av tid och rum:

 

Pengar – en kulturell idé:

Video: Anders Wijkman om omställning och förnekelse

Anders Wijkman är nästa person som intervjuats i vårt samarbete med filmaren Tomas Boman och produktionsbolaget Andersö&Boman.

Behovet av omställning och varför vi förnekar obehagliga sanningar är vad Anders Wijkman pratar om i dessa två filmer. Anders Wijkman är, tillsammans med Johan Rockström, författare till boken Den stora förnekelsen samt rådgivare till Stockholm Environment Institute.

Omställning:

 

Förnekelse:

 

Tidigare i denna serie har Nicole Foss intervjuats.

Video: Nicole Foss om finansbubblor och billig energi

Effekt har inlett ett samarbete med filmaren Tomas Boman och produktionsbolaget Andersö&Boman med ambitionen att i videoform fånga in olika delar av omställningen till ett mer hållbart samhälle. Filmerna består av korta intervjuer med olika personer som förklarar problemen eller föreslår sätt att hantera dem.

Först ut är en Effekt-bekant: Nicole Foss, oberoende finansanalytiker och grundare av finansbloggen The Automatic Earth.

Hon besökte nyligen Sverige och intervjuades då om en hel rad frågor.

 

Om det finansiella systemet och finansbubblor:

 

Om kärnkraft:

 

Om billig energi:

 

Om ekonomisk tillväxt och myten om decoupling ("frikoppling"):

 

Om alternativa energikällor:

What the frack?

Nu har det nya numret av Effekt börjat dimpa ner i våra prenumeranters brevlådor. Men har brevbäraren inte hunnit till dig kan du värma upp med den här videon. Ett av alla ämnen Effekt nr 2/2011 tar upp är nämligen hur desperationen över minskande energiresurser driver fram nya sätt att utvinna fossilgas.

Hydraulic facturing eller "fracking", som det har kommit att kallas av miljö- och klimataktivister, är ingenting man blir på särskilt gott humör av. Men gänget bakom den här videon har lyckats åstadkomma något så märkvärdigt som folkbildning som är lättfattlig och musikalisk på en och samma gång.

Mest kommenterade just nu

Bloggportalen

Senaste kommentarerna

  • Björn: Tyskland har beslutat sig för at avveckla kärnkraften...
  • ken: Varför just kol, olja och fossilgas? Varför inte även...
  • Madeleine Camenius: Nu har vi inte några robotar, men vi jobbar 07.45 till...
  • Farfar: Givetvis är analysen korrekt, vad gäller koppling...
  • Lasse: Nej det stämmer inte. I sin avhandling behandlar...