I helgen startade World Water Week i Stockholm. Ett av veckans teman kommer att vara vatten och klimatförändringar. Samtidigt träffas de europeiska vattenmyndigheterna för att diskutera hur länderna i EU ska anpassa sig till både ökad nederbörd som ger fler översvämningar, vilket är fallet i Sverige, eller minskad nederbörd och ökad torka som i exempelvis Spanien.

I andra delar av världen är vatten redan en brännande fråga. Tidigare i år rapporterade den kanadensiska tankesmedjan International Institute for Sustainable Development om hur klimatrelaterad vattenbrist innebär ett allvarligt freds- och säkerhetshot för länder i Mellanöstern.
Libanon, Syrien, Jordanien och de ockuperade delarna av Palestina är redan i dag ansedda som världens mest vattenfattiga länder och därtill politiskt instabila områden. Ett torrare klimat får vattenresurserna att minska ytterligare, vilket gör matförsörjningen mer osäker, sätter käppar i hjulen för ekonomin och leder till storskaliga folkförflyttningar, skriver institutet. Under åren 2007 och 2008 gjorde torkan i nordöstra Syrien att 160 byar helt fick överges och dess invånare blev tvungna att flytta till större städer.

Andra vatten-nyheter kommer från Indien. Där har ett projekt som drivs av Nasa och det tyska rymdcentret låtit satelliter röra sig över den indiska subkontinenten och registrera hur det står till med grundvattnet i Pakistan, Indien och Bangladesh. Jordbruket slukar enorma mängder vatten och resultaten visar att grundvattennivån i vissa områden minskar med upp till fyra centimeter per år. Några centimeter kan låta hyfsat oförargligt, men det handlar om stora mängder vatten – närmare bestämt 54 kubik-kilometer grundvatten som förloras varje år, från en av världens mest bevattnade landområden, tillika hem för 600 miljoner människor. I en varmare värld kan det göra stor skillnad.

Bild: V. M. Tiwari, et al., National Geophysical Research Institute.

 

Mer om Världsvattenveckan i media: DN:s ledare och årets vattenpristagare.