Vasaloppet, känt som världens äldsta, största och längsta skidlopp, har länge haft problem med nedskräpning i spåret på den klassiska 90 kilometer långa sträckan som går från Berga by i Sälen till Mora.

Nu ska arrangörerna dock ta krafttag mot nedskräparna. Blir en tävlingsdeltagare påkommen med att slänga skräp kommer hen helt enkelt att bestraffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Vasaloppsspåret är ett naturreservat, och i flera år har arrangörerna arbetat för nolltolerans mot nedskräpning, något som alltså har gått lite så där.

– Tyvärr har skräpet i spåret snarare ökat på senare år och som ett led i vårt hållbarhetsarbete där vi har miljöarbetet i fokus väljer vi nu att se till att det blir märkbara konsekvenser för den som bryter mot regeln, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, i ett pressmeddelande.

Vasaloppets vintervecka, som består av sammanlagt tio lopp, går av stapeln mellan 24 februari och 5 mars. Samtidigt som den nya skräpregeln införs så kommer arrangörerna också satsa på att underlätta för de närmare 70 000 deltagare som väntas att kunna slänga skräp på rätt ställen.