Om Miljöpartiet säljer sig till de borgerliga, hur dyrt kan de göra det? Det är en av de stora frågorna just nu.
Stopp för utbyggnad av kärnkraften? Höjda klimatmål? Ingen Förbifart Stockholm? Sänkt arbetstid? En miljöministerpost?
Skicklig förhandlingsförmåga hos Miljöpartiet skulle faktiskt kunna innebära något positivt för planeten. Trots en valrörelse där klimat och miljöfrågor varit helt döda.
Man kanske inte ska hoppas för mycket, om det nu ens är en bra idé att Miljöpartiet över huvud taget inleder ett samarbete med de borgerliga. Men det är likväl en lockande tanke att se miljö- och klimatfrågorna blir centrala samtidigt som Sverigedemokraterna marginaliseras och glöms undan i ett hörn av Riksdagen.
Och även om det inte blir någon sådan uppgörelse utan i stället kaos i rikspolitiken, så är det inget som behöver innebära att klimatkrisen glöms bort. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson påminner klokt i Miljörapporten:
– Verkligheten kommer att knacka på dörren, klimat och miljöfrågor hamnar inte på den politiska agendan av taktiska skäl. De hamnar där för att de är påtagliga och märks.
Vilket i och för sig kan motsägs om Miljöpartiet byter sida, men ändå, i princip stämmer det nog rätt väl.
Klimatkrisen, energikrisen eller finanskrisen står alla och väntar utan för dörren. Undrar vem som knackar på först.
Missa inte Expos analys av varför Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen
Bloggat: Schlaug, Cornucopia
Gäst • 20 september 2010 kl. 15:45
Läs mer valutgångsanalys:
http://gronsolidaritet.se/?p=78
Erik Sandblom • 20 september 2010 kl. 16:21
”det är likväl en lockande tanke att se miljö- och klimatfrågorna blir centrala samtidigt som Sverigedemokraterna marginaliseras och glöms undan i ett hörn av Riksdagen.”
Nej, det är absolut ingen lockande tanke att fortsätta tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Den taktiken har misslyckats gång på gång. Jag tror det kan hjälpa med mer tätbefolkade städer med en större blandning av människor och mindre bilism. Blanda bostäder, kontor och butiker i samma kvarter som på Östermalm eller Södermalm i Stockholm. Då kanske mångfalden kan bli en tillgång på riktigt som i t ex London eller New York. Läs gärna Jane Jacobs, Death and Life of Great American Cities.
Martin Saar • 20 september 2010 kl. 23:52
Hej David!
Du citerar Axelsson: ”Verkligheten kommer att knacka på dörren, klimat- och miljöfrågor hamnar inte på den politiska agendan av taktiska skäl. De hamnar där för att de är påtagliga och märks.”
Det är väl detta som är problemet, för många miljöorganisationer som SNF. Miljö- och klimatfrågorna smyger på oss sakta. Visst de blir påtagliga och märks men tillvänjningen gör att vi inte reagerar. Ungefär som grodan som inte hoppar ur vattenkastrullen som sakta värms upp. Den dör!
Du skriver: ”Klimatkrisen, energikrisen eller finanskrisen står alla och väntar utan för dörren. Undrar vem som knackar på först.”
Yes, alla står utanför dörren, men varken energi- eller klimatkrisen kommer nånsin att bli akut, utan mitt tips som inte är allt för vågat är att Finanskrisen 2.0 slår ut i full blom. Långt före de andra de andra kriserna. Det innebär att ekonomins blodomlopp upphör att fungera direkt, Vid förra finanskrisen 2008 stannade det globala ekonomiska blodomloppet på mindre än 6 timmar. Och med tanke på staternas nuvarande skuldsättning, så lär det gå fortare nästa gång.
Jesper Weithz • 21 september 2010 kl. 09:15
Angående ”den kokande grodan”:
http://www.uga.edu/srel/ecoviews/ecoview021118.htm
Situation Tjugoelva • 21 september 2010 kl. 21:26
Stöd och läs mer om vår kampanj för ett ekologiskt hållbart Malmö. http://www.situation2011.se
Gäst • 21 september 2010 kl. 11:41
Nu har jag bara levt ca 12% av mitt liv under en majoritetsregering, resterande har varit under olika typer av minoritsregeringar. Jag riktigt ryser för det politiska kaos som vi svenskar precis har vant oss att klara sig utan. Tänk att regeringen kommer att behöva styra utan majoritetsstöd! Det är ett under att vi överlevde under Palme, Carlsson, Bildt och Persson.
Martin Saar • 21 september 2010 kl. 13:10
Hej Gäst!
Lyft blicken från dagens sandlådeproblem, jobblinje och skattesänkningar och blicka ut bortom Smygehuk. Sverige befinner sig och är beroende av omvärlden, där statsbankrutterna är i antågande. Vi lever inte längre på en egen liten plätt, skild från världen i övrigt och kan välja vårt öde. Sen må vi ha de bästa statsfinanserna i Europa och världen!
Nuvarande politiska minoritet, Alliansen,kommer aldrig att själva att klara av att hantera de ekonomiska och sociala problem som följer efter en ny Finanskris 2.0 och en långvarig recession. Och allt pekar på att detta händer under kommande mandatperiod. Då om inte förr behövs en samling över blocken, samtidigt som SD förpassas till historien!
Situation Tjugoelva • 21 september 2010 kl. 21:27
Stöd och läs mer om vår kampanj för ett ekologiskt hållbart Malmö. http://www.situation2011.se
Max Wahlter • 29 september 2010 kl. 09:07
Min erfarenhet – dyrköpt – är att om man inte ta hand om fel i tid, kommer dem att bita en i arslet hårdare och hårdare tills det antigen åtgärdas eller att det ha ihjäl en. Detta gäller nationer och civilisationer med.
Ett av problemen är att det politiska systemet erbjuder inga riktiga alternativ eller debatt kring just dem systemfel som bita oss i hälen. DÅR finns det mycket jobb för ett miljöparti och det vore väl om dem kunde påverka det styrande blocket till att arbeta på systemnivå. Synd att vi inte ha ett.
Några exempel: vad ger en regering rätt att tillåta olämpliga ansamlingar av näringsämnen, samt utsläpp av ämnen inte som stör naturliga balanser? Vad ger en Regering rätt att blåsa på utförsäljning av och även deponering i tipp Sveriges mineral resurser till den graden att hälften är redan förbrukat? Finns detta i grundlagen eller överträder regeringen det förtroendet dem fick av det Svenska folket?
Är det folkets mening att stora olikheter skall tillåtas?
Samma regering tillåter monopol på skapande av pengar – och höga kostnader som ger en transferering av pengar till dem som redan har pengar – som i sin tur resulterar i inte ens producerande fabriker kan gå runt.
Skatten på arbete är mycket högre än skatt på energi om man betraktar att 2,5 liter bensin innehåller motsvarande 600 timmars arbete.
Med Peak oil ett faktum och global klimat system destabilisering sannolikt (även om vi slutar släppa ut fossil koldioxid imorgon) verkar frågan om Alliansen oväsentligt.
Förbifartsdiskussionen borde vara en diskussion om hur det kommer sig att det finns en förbifart runt väsentligheter.