Tidigare i höstas skrev Linda Burenius Magnusson, styrelseordförande för nätverket 100% förnybart, en debattartikel här i Effekt där hon välkomnade att regeringen beslutat att snabbutreda frågan om skattelättnad för andelsägd förnybar elproduktion. Bland annat skrev hon då:

[F]ör att det ska bli ett tillräckligt tryck i omställningen, behöver möjligheten att delta i den också erbjudas medborgare utan egna tak eller tomter för elproduktion. En sådan möjlighet ger andelsägande i förnybar energi. Det är inte rimligt att boendeformen sätter begränsningar för svenskarnas klimatengagemang.

Utredningen skulle vara klar till den 31 december i år, men uppdraget ska nu ha förlängts till den 31 mars nästa år. Linda Burenius Magnusson säger med anledning av detta i en kommentar till Effekt:

Foto: Patrick Miller

– Behovet av att ställa om till förnybart är akut och här kan Sverige visa globalt ledarskap. Då är det viktigt att även alla lägenhetshushåll som saknar egna tak att sätta upp solceller på får möjlighet att delta i omställningen mot ett förnybart energisystem. I dag är det enbart villaägare som kan ta del av skattelättnaden. Det är synd att utredningen nu drar ut på tiden, men det viktigaste är att utredaren hittar en lösning för andelsägd förnybar el.