Sasja Beslik, Head of Sustainable Finance på Nordea, är inte imponerad över det nya svenska kunskapscenter som ska jobba med frågan om hållbara finanser.

– Det är ett skämt att SEI får pengar att jobba med hållbara finanser, skriver han i ett mejl till Effekt.

Det var i onsdags som lanseringen skedde av Stockholm Sustainable Finance Centre – ett center som genom forskning, utbildning och kunskapsspridning ska verka för en mer hållbar finansmarknad både i Sverige och internationellt. Projektet kommer drivas av Stockholm Environment Institute (SEI) ihop med Handelshögskolan i Stockholm. Regeringen kommer gå in med 17 miljoner kronor under de kommande tre åren för att finansiera projektet.

Att Handelshögskolan deltar i ett sådant här projekt är givet och det borde de, menar Sasja Beslik. Men han ifrågasätter SEI:s kompetens på området. 

– Svenska regeringen slänger skattepengar efter SEI för att döva sitt dåliga samvete och brist på riktiga åtgärder på finansmarknaden. Vi behöver inte forska mer om hållbara finanser, vi vet redan det mesta, vi behöver regler för hur detta ska funka i praktiken, skriver Sasja Beslik vidare.