En global oljekris är nära förestående. Det visar de verkliga siffrorna för världens oljetillgångar som Internationella Energiorganet IEA har. Problemet är att dessa siffror inte publiceras. Genom påtryckningar ser USA till att IEA tonar ned hur snabbt produktionen sjunker i nuvarande oljefält. Det säger en källa inom IEA till The Guardian.

I dag släppte IEA årets World Energy Outlook som de senaste åren skjutit punkten för en global oljetopp och därmed en omfattande energikris närmare i tid. Årets rapport ser inte ut att innehålla några stora överraskningar – på grund av USA påtryckningar, enligt den IEA-chef som uttalar sig i The Guardian.

– Many inside the organisation believe that maintaining oil supplies at
even 90 million to 95 million barrels a day would be impossible but there are fears
that panic could spread on the financial markets if the figures were
brought down further. And the Americans fear the end of oil supremacy
because it would threaten their power over access to oil resources, säger källan.

I dag producerar världen omkring 85 miljoner fat olja om dagen. För att möta behovet av ekonomisk tillväxt behöver produktionen öka till 106 miljoner fat år 2030, något som många analytiker menar är omöjligt.

De svenska forskarna vid Globala Energisystem i Uppsala publicerar inom kort en ny studie som menar att produktionen snarare kommer hamna långt under IEA:s officiella siffror.

I grafiken nedan visas IEA:s prognos för de kommande tjugo åren. Det mörkblåa fältet visar den konventionella oljan. För att möta världsekonomins behov av mer olja hoppas IEA mycket på icke-konventionell olja (oljesand och oljeskiffer), oljefält som inte har hittats än och att pumpa ut mer än beräknat ur nuvarande fält:

 

 

Bloggat: Cornucopia, Flute tankar

Media: Dagens Industri, DN