Den 27 november på Ekoteket, Kulturhuset i Stockholm:
Urban odling
– Med inspiration från London
Hur får vi mat i Stockholm när oljan sinar och vi inte längre kan importera alla livsmedel vi behöver? I London pågår en lång rad projekt för att kicka igång den urbana matodlingen. Kan vi göra detsamma i Stockholm?
Medverkande:
Rosie Boycott. Brittisk journalist och författare samt ordförande i London Food som är en del av borgmästare Boris Johnsons försök att förbättra Londonbornas tillgång till sund, lokalt producerad och prisvärd mat.
Seb Mayfield. Förgrundsgestalt i Capital Growth och grundare av Food up Front. Capital Growth arbetar för skapa 2 012 nya odlingslotter i London fram till år 2012. Food Up Front hjälper människor att odla mat var helst de kommer åt, i trädgårdar, på balkonger eller fönsterbleck.
Tid: Fredag den 27 November 2009 kl. 18.00–19.30
Plats: Ekoteket på Kulturhuset
Entré: Gratis!
Föreläsningen presenteras av:
Effekt, Ecoprofile, Brittish Council och Ekoteket
Bilden ovan är från utställningen Urbavista – A future scenario machine som pågår på Ekoteket just nu.
Theodor Adolfsson • 16 november 2009 kl. 16:36
Det låter intressant. Jag har en del funderingar som man kanske kan få svar på på föreläsningen:
Hur stor odling man tänker sig i städera.
Varför/om det är bättre för miljön att odla småskaligt än storskaligt om det är brist på olja.
Om det viktigaste med odling i städerna är att utsläppen/resursanvändningen ska minska eller att städerna i sig ska bli mer resilienta.
Och hur urban odling förhåller sig till utglesning av städerna. Jag har hört det argumenteras att städerna bör byggas relativt glest just för att det ska finnas plats för att odla. Men om det saknas energi för att transportera mat så saknas det väl också energi för att transportera människor miltals inom städer? Kommer inte detta innebära att glesa städer saknar förmåga att hålla samman? Eftersom infrastrukturen ofta är uppbyggd som en helhet för staden kommer det dessutom vara svårt att se att staden skulle kunna delas upp i flera mindre, fungerande städer.
Gäst • 18 november 2009 kl. 07:10
Hej,
ska det vara på engelska eller? Hoppas det då kan fler ha nytta av den.
David Jonstad • 18 november 2009 kl. 09:37
Yes. De medverkande från Storbritannien kommer prata engelska och vi planerar ingen översättning.
Jeff Ranara • 18 november 2009 kl. 20:58
Great! Då kan jag ta med fler masters studenter från Stockholm Resilience Centers EGG (Ecosystems, Governance, Globalization) (ung. hälften pratar inte svenska – än).
Hälsningar
Jeff