Veckans nyhet om att Sverige är ”bäst i världen” på att minska våra utsläpp följdes snabbt av nyheten om att finansminister Anders Borg funderar på att sälja utsläppsrätterna för de firade minskningarna.
Miljöminister Andreas Carlgren tycks vara emot detta, men finansdepartementet har en annan inställning. Mot runt 8 miljarder kronor kan man vara beredd att låta andra länder släppa ut lika många kilo koldioxid som vi har sparat in.
Beskeden från Anders Borg är inte särskilt klara. Därför har riksdagsledamoten Jens Holm (V) nu ställt en skriftlig fråga till honom.
Organisationen Klimataktion har också reagerat och bland annat startat en namninsamling mot försäljningen av det som faktiskt också är ett resultat av allas våra klimatansträngningar.
Andra om försäljningsplanerna: Supermiljöbloggen, Dagens Arena
Per E • 21 december 2010 kl. 06:53
De 70 Mt koldioxid det handlar om ingar i EUs forsok med utslappshandel fram till 2012 med basar 1990. Vi ska naturligtvis ta betalt for vara anstrangningar men priset kan garna stiga lite innan vi realiserar, tio ore per kilo kanns lite. De pengarna kan vi anvanda till mycket gott.
Som kuriosa kan jag namna att 70 Mt faktiskt ar lite mindre an vad stangningen av Barseback hittills har orsakat och denna morgon ar elflodet fran Danmark 1900 MW och fossilgasflodet 3500 MW samtidigt som Danmarks vindkraft omvandlar 500 MW.
Sara Jeswani • 21 december 2010 kl. 19:10
Men vi kan också välja att annullera utsläppsrätterna. Då besparas atmosfären 70 Mt koldioxid.
Per E • 22 december 2010 kl. 02:57
Det ar riktigt men da sanker vi utslappstaket i EU vilket kanske ogillas av ovriga medlemsstater. Jag tycker att vi ska halla oss till avtalet och ta hem pengarna. Varfor inte bygga 300 vindkraftverk i Skane for 25 milj styck?
Men, varken Holm eller Klimataktion behover misstrosta. De flesta politiker vill nog helst glomma fragan sa utslappsratterna kommer annulleras automatiskt om tva ar. Sen foljer ett nytt avtal med lagre tak.
Samuel Jarrick • 23 december 2010 kl. 01:16
Om inte utsläppstaket sänks många ggr om, kan vi säga bye bye ändå. Inget fel i att bygga vindkraftverk, men om dessa bara innebär att Sverige får ett ännu högre utsläppsminskningsöverskott, som sedan säljs till storutsläppare, är ju föga vunnet. Det blir bara som att renovera sin lyxiga våning, så att man kan sälja den ännu dyrare nästa gång. Fint och snyggt ser det ut. Men utsläppen fortsätter att öka…
Per E • 23 december 2010 kl. 08:16
Utslappen okar globalt men inte inom EU27 dar de minskar. Efter 2012 kommer utslappen fortsatta minska med nagon procent om aret, formodligen kommer delar av bunkeroljan att inga i utslappshandeln inom EU.
Importutslappen behover diskuteras internationellt, inte bara i Sverige eller EU. 2/3 av Sveriges importutslapp kommer fran produktion i EU. De utslappen sjunker automatiskt nar EU sanker taket.
Vi ligger inte sa illa till, det ar inte dags att saga bye bye an, i alla fall inte pa grund av klimatforandringar. Om klimathotet visar sig overdrivet finns andra problem att ta tag i, kommande resursbrist och befolkningsfragan tex.
Gäst • 22 december 2010 kl. 16:13
Att klimtkompensera som det så fint heter är ett stort hån mot våra barn. Fyfaan! Dessutom har vi ju ingen industri kvar i Sverige, så allt vi konsumerar har ju orsakat stora utsläpp vid produktion och frakt någon annans stans i världen! …Svenske chefen för Bp får uttala sig om att ”oljeutsälppen inte var så farliga som man befarat” Nej, de är ju 100 ggr värre! och mäklare få uttala sig om att vi inte har någon bostadsbubbla i sikte. Stackars människorna.